Biszkopt, maliny w galaretce i śmietana... Brzmi bajkowo i kolorowo i tak smakuje:) Znajomi zachwycali się smakiem tego ciasta, dla którego najlepszą rekomendacją będzie to, że koleżanki pieką ten smakołyk na ten weekend:) Polecam:)
Składniki na formę o wymiarach 33x23 cm:
Ciasto biszkoptowe:
- 6 dużych jaj;
- 1 szklanka cukru kryształu;
- 1 op.cukru waniliowego;
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej;
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i ubijać do momentu aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka i lekko wymieszać. Na koniec dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze 180 st.C około 30 minut. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudzić.
Zimne ciasto przekroić na pół. Blaty ciasta delikatnie nasączyć sokiem z pomarańczy.
Masa malinowa:
- 3 galaretki malinowe;
- 2 łyżki żelatyny w proszku;
- około 1 kg malin;
Galaretki i żelatynę wymieszać, zalać 1,25 l gorącej wody i dobrze wymieszać do momentu, aż galaretki będą rozpuszczone. Odstawić do przestudzenia.
Formę do pieczenia (o takich samych wymiarach jak biszkopt) wyłożyć dokładnie folią spożywczą. Do przygotowanej formy wysypać maliny i delikatnie zalać je zimną galaretką. Maliny odstawić, by galaretka dobrze zastygła (ja wstawiłam je do zamrażarki).
Masa śmietanowa:
- 750 ml śmietany;
- 750 g serka mascarpone;
- 4 łyżki cukru kryształu;
- 1 op.cukru waniliowego;
Do dobrze schłodzonej śmietany dodać cukier kryształ i cukier waniliowy. Śmietanę ubijać do momentu aż będzie gęsta, ale nie sztywna. Następnie do śmietany dodać zimne serki mascarpone i ubijać do zwartej jednolitej masy (ale nie za długo).
Dolny blat ciasta posmarować cieniutko kremem śmietanowym. Na krem wyłożyć zastygniętą galaretkę z malinami (formę odwracamy do góry dnem bezpośrednio na biszkopt z kremem, zdejmujemy delikatnie folię spożywczą). Na maliny w galaretce wykładamy masę śmietanową (trochę należy zostawić na wierzch ciasta), wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugim blatem biszkopta. Wierzch ciasta posmarować pozostawioną masą śmietanową, polać polewą czekoladową. Ciasto odstawić do lodówki do stężenia.
Ciasto a'la Malinowa Chmurka, bez bezy... jednak wolę orginał
OdpowiedzUsuńJakie wysokie! Bardzo efektownie wygląda :)
OdpowiedzUsuńa jakiej smietany należy uzyc?
OdpowiedzUsuńUżywam 30% śmietanki
Usuń