piątek, 11 września 2015

Ciasto z malinami




Biszkopt, maliny w galaretce i śmietana... Brzmi bajkowo i kolorowo i tak smakuje:) Znajomi zachwycali się smakiem tego ciasta, dla którego najlepszą rekomendacją będzie to, że koleżanki pieką ten smakołyk na ten weekend:) Polecam:)




Składniki na formę o wymiarach 33x23 cm:

Ciasto biszkoptowe:
  • 6 dużych jaj;
  • 1 szklanka cukru kryształu;
  • 1 op.cukru waniliowego;
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej;


Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i ubijać do momentu aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka i lekko wymieszać. Na koniec dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec w temperaturze  180 st.C około 30 minut. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudzić.
Zimne ciasto przekroić na pół. Blaty ciasta delikatnie nasączyć sokiem z pomarańczy.


Masa malinowa:

  • 3 galaretki malinowe;
  • 2 łyżki żelatyny w proszku;
  • około 1 kg malin;


Galaretki i żelatynę wymieszać, zalać 1,25 l gorącej wody i dobrze wymieszać do momentu, aż galaretki będą rozpuszczone. Odstawić do przestudzenia.
Formę do pieczenia (o takich samych wymiarach jak biszkopt) wyłożyć dokładnie folią spożywczą. Do przygotowanej formy wysypać maliny i delikatnie zalać je zimną galaretką. Maliny odstawić, by galaretka dobrze zastygła (ja wstawiłam je do zamrażarki).


Masa śmietanowa:

  • 750 ml śmietany;
  • 750 g serka mascarpone;
  • 4 łyżki cukru kryształu;
  • 1 op.cukru waniliowego;


Do dobrze schłodzonej śmietany dodać cukier kryształ i cukier waniliowy. Śmietanę ubijać do momentu aż będzie gęsta, ale nie sztywna. Następnie do śmietany dodać zimne serki mascarpone i ubijać do zwartej jednolitej masy (ale nie za długo).

Dolny blat ciasta posmarować cieniutko kremem śmietanowym. Na krem wyłożyć zastygniętą galaretkę z malinami (formę odwracamy do góry dnem bezpośrednio na biszkopt z kremem, zdejmujemy delikatnie folię spożywczą). Na maliny w galaretce wykładamy masę śmietanową (trochę należy zostawić na wierzch ciasta), wyrównujemy powierzchnię i przykrywamy drugim blatem biszkopta. Wierzch ciasta posmarować pozostawioną masą śmietanową, polać polewą czekoladową. Ciasto odstawić do lodówki do stężenia.







4 komentarze: