wtorek, 12 maja 2015

Sernik Jadzi (z brzoskwinaimi)




Przepis ze starego zeszytu. Skoro stary zeszyt to i stary przepis:) Przed dwudziestoma laty robił on ogromną furorę na naszych stołach:) Tak ogromną, że do przepisu powracam do dzisiaj. I dzięki temu, że powracam to zajadamy się od czasu do czasu serniczkiem wilgotnym od brzoskwini w syropie i słodkim dzięki chrupiącej bezie. Polecam:)






Składniki na formę o wymiarach 33x23 cm.


Ciasto:

  • 250 g margaryny lub masła;
  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • 3 łyżki cukru pudru;
  • 5 żółtek;
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 cukier waniliowy;


Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać zimną margarynę lub masło i posiekać nożem razem z sypkimi składnikami (masło/margarynę można zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Uformowaną kulę ciasta podzielić na dwie części (większą i mniejszą, tak 2/ 3 i 1/3). Mniejszą część ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Większą część ciasta rozwałkować na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia.



Masa serowa:

  • 1 kg sera białego zmielonego;
  • 4 jajka;
  • 80 g budyniu śmietankowego lub waniliowego;
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 250 g masła;
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie;


Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka i nadal ucierać. Następnie dodać ser i budyń, wszystko wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać. Masę wylać do formy na przygotowany wcześniej spód z ciasta. Na wierzch masy serowej wyłożyć brzoskwinie pokrojone w talarki średniej grubości.



Beza:

  • 5 białek;
  • 1 szklanka cukru kryształu;


Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do momentu aż piana będzie gładka, lśniąca i sztywna. Pianę wyłożyć na brzoskwinie. 
Na pianę zetrzeć na tarce o grubych oczkach mocno schłodzone pozostałe ciasto. Przygotowany sernik wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec około 60-70 minut.
Upieczony sernik wystudzić i posypać cukrem pudrem.



Uwaga:

1. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.
2. Gdyby składniki ciasta nie chciały uformować się w kulę to można dodać 1 lub 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu.





2 komentarze:

  1. O mniam, świetny ! Częstuję się . :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki dajesz ser ? z wiaderka ? czy twaróg i mielisz jak to się dawniej robiło ?

    OdpowiedzUsuń