Przepis ze starego zeszytu. Skoro stary zeszyt to i stary przepis:) Przed dwudziestoma laty robił on ogromną furorę na naszych stołach:) Tak ogromną, że do przepisu powracam do dzisiaj. I dzięki temu, że powracam to zajadamy się od czasu do czasu serniczkiem wilgotnym od brzoskwini w syropie i słodkim dzięki chrupiącej bezie. Polecam:)
Składniki na formę o wymiarach 33x23 cm.
Ciasto:
- 250 g margaryny lub masła;
- 3 szklanki mąki pszennej;
- 3 łyżki cukru pudru;
- 5 żółtek;
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1 cukier waniliowy;
Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać zimną margarynę lub masło i posiekać nożem razem z sypkimi składnikami (masło/margarynę można zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Uformowaną kulę ciasta podzielić na dwie części (większą i mniejszą, tak 2/ 3 i 1/3). Mniejszą część ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Większą część ciasta rozwałkować na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Masa serowa:
- 1 kg sera białego zmielonego;
- 4 jajka;
- 80 g budyniu śmietankowego lub waniliowego;
- 1 szklanka cukru pudru;
- 1 cukier waniliowy;
- 250 g masła;
- 1 puszka brzoskwiń w syropie;
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka i nadal ucierać. Następnie dodać ser i budyń, wszystko wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać. Masę wylać do formy na przygotowany wcześniej spód z ciasta. Na wierzch masy serowej wyłożyć brzoskwinie pokrojone w talarki średniej grubości.
Beza:
- 5 białek;
- 1 szklanka cukru kryształu;
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do momentu aż piana będzie gładka, lśniąca i sztywna. Pianę wyłożyć na brzoskwinie.
Na pianę zetrzeć na tarce o grubych oczkach mocno schłodzone pozostałe ciasto. Przygotowany sernik wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika. Piec około 60-70 minut.
Upieczony sernik wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Uwaga:
1. Do odmierzania składników użyłam szklanki o pojemności 250 ml.
2. Gdyby składniki ciasta nie chciały uformować się w kulę to można dodać 1 lub 2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu.
O mniam, świetny ! Częstuję się . :)
OdpowiedzUsuńjaki dajesz ser ? z wiaderka ? czy twaróg i mielisz jak to się dawniej robiło ?
OdpowiedzUsuń