niedziela, 17 maja 2015

Orzeszki



Kruchutkie, delikatne, z nadzieniem czekoladowo-orzechowym... Czegóż więcej nam potrzeba??:) 






Ciasto na orzeszki:

  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • 200 g masła lub margaryny;
  • 0,5 szklanki cukru pudru;
  • 2 jajka; 
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany;

Sodę wymieszać ze śmietaną. Mąkę i cukier puder przesiać przez sito, dodać masło lub margarynę i posiekać nożem. Dodać jajka, śmietanę z sodą i zagnieść wszystkie składniki na jednolite ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie włożyć do specjalnej maszynki i usmażyć w niej ciastka. Wystudzić.



Nadzienie:

  • 1 duży słoik kremu typu Nutella;
  • cukier puder do posypania;


Połówki orzeszków napełnić kremem i zlepiać po dwie. Gotowe orzeszki delikatnie posypać cukrem pudrem.







Uwagi:

  1. 1 szklanka = 250 ml.
  2. Zamiast kremu Nutella można orzeszki nadziać innym ulubionym kremem, np. budyniowym.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz