Kruchutkie, delikatne, z nadzieniem czekoladowo-orzechowym... Czegóż więcej nam potrzeba??:)
Ciasto na orzeszki:
- 3 szklanki mąki pszennej;
- 200 g masła lub margaryny;
- 0,5 szklanki cukru pudru;
- 2 jajka;
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej;
- 4 łyżki kwaśnej śmietany;
Sodę wymieszać ze śmietaną. Mąkę i cukier puder przesiać przez sito, dodać masło lub margarynę i posiekać nożem. Dodać jajka, śmietanę z sodą i zagnieść wszystkie składniki na jednolite ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, następnie włożyć do specjalnej maszynki i usmażyć w niej ciastka. Wystudzić.
Nadzienie:
- 1 duży słoik kremu typu Nutella;
- cukier puder do posypania;
Połówki orzeszków napełnić kremem i zlepiać po dwie. Gotowe orzeszki delikatnie posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
- 1 szklanka = 250 ml.
- Zamiast kremu Nutella można orzeszki nadziać innym ulubionym kremem, np. budyniowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz