wtorek, 7 kwietnia 2015

Sernik ze słonecznikiem



Prażony słonecznik, masa krówkowa, ser i kruche ciasto... wszystko razem znakomicie się komponuje. I niech nie zdradzi Was ta masa krówkowa, bo wbrew pozorom, sernik nie jest wcale za słodki:)
Za przepis baaaaardzo dziękuję Beatce W. Polecam Wam to ciasto.





Składniki na formę  wymiarach 35x25 cm:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej;
  • 100 g margaryny;
  • 1 łyżka smalcu;
  • 2 żółtka;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;


Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sito, dodać margarynę i smalec i posiekać nożem, następnie trochę rozetrzeć palcami. Dodać żółtka i zarobić ciasto. Uformowaną kulę z ciasta owinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut.
Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto rozwałkować na wielkość dna formy i wyłożyć na papier.

Masa serowa:

  • 1300 g sera mielonego;
  • 125 ml oleju;
  • 2 niepełne szklanki cukru kryształu;
  • 250 ml mleka;
  • 250 ml śmietany;
  • 4 żółtka;
  • 2 całe jaja;
  • 2 budynie śmietankowe (2x40g);
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • kilka kropli olejku pomarańczowego;


Do zmielonego sera dodać pozostałe składniki, razem je wymieszać do połączenia się. Masę serową wylać na ciasto. Piec w 180 st.C przez 40 minut.

Masa orzechowa:

  • 6 białek;
  • 6 łyżek cukru kryształu;
  • 1 szklanka siekanych orzechów włoskich;
  • 100 g mielonych orzechów włoskich;
  • 1 łyżka mąki pszennej;
  • 1 łyżka bułki tartej;


Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do momentu, aż piana będzie lśniąca. Następnie dodać pozostałe składniki, delikatnie wymieszać, Ciasto wyłożyć delikatnie na wierzch podpieczonego sernika i kontynuować pieczenie jeszcze około 20-30 minut w temperaturze 180 st.C.

Masa krówkowa:

  • 200 g masła;
  • 1 mała puszka masy krówkowej (kajmakowej);
  • 2 łyżki spirytusu;


Masło utrzeć na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawać po trochę masę krówkową, na koniec dodać spirytus. Wymieszać. Gotową masę wyłożyć na wierzch wystudzonego sernika.

Posypka słonecznikowa:

  • 200 g łuskanego słonecznika;
  • 2 łyżki masła;
  • 2 łyżki cukru kryształu;


Na gorącą suchą patelnię wysypać słonecznik, dodać masło i cukier i prażyć ziarno słonecznika na jasno brązowy kolor. Uprażony słonecznik wysypać na talerz, przestudzić i wyłożyć na masę krówkową, delikatnie wklepać, żeby ziarno przykleiło się do masy.


Moje uwagi:
1. Jeżeli ciasto nie będzie chciało się zarobić w kulę, można dodać 1 łyżkę kwaśnej śmietany i składniki powinny połączyć się bez problemu.
2. Do masy serowej dodawałam śmietanę o zawartości tłuszczu 30%, ale myślę, że 18% -towa też może być.
3. Do odmierzania składników w przepisie używałam szklanki o pojemności 250 ml.





5 komentarzy:

  1. Alinka jak zawsze kusi

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale własnie się za nie biorę ale "Ciasto bez dodatku cukru"?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez:) I tak jest słodki ten sernik, bo słodzimy i ser i bezę orzechową i dajemy masę kajmakową...

      Usuń
  3. Przepyszny najlepszy ze wdzystkich sernikow:)

    OdpowiedzUsuń