niedziela, 19 kwietnia 2015

Biszkopt z jabłkami




Biszkopt idealny do popołudniowej herbatki i idealny dla dzieci zamiast cukierka czy czekoladki:) Prosty przepis. Ciasto szybkie w wykonaniu. Zamiast jabłek możemy do ciasta dodać inne lekkie owoce, np. maliny, borówki czy rabarbar. Przepis odgapiłam od Weroniki.







Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm:

  • 5 jaj;
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej (około 270 ml);
  • 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej (około 70 ml);
  • 3/4 szklanki cukru pudru;
  • 1 łyżka cukru waniliowego;
  • otarta skórka i sok z połowy cytryny;
  • szczypta soli;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 łyżką mąki pszennej (do posypania ciasta przed ułożeniem owoców);
  • 2-3 jabłka pokrojone w cienkie plastry;


Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sito. Całe jajka ubić ze szczyptą soli, cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gęstą puszystą masę (powinny podwoić swoją objętość). Dodać otartą skórkę i sok z cytryny, wymieszać. Następnie do masy jajecznej dodawać po trochę przesianej mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać dużą łyżką (najlepiej drewnianą lub łopatką). 
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą tortownicy (tylko dno formy), wyrównać. Wierzch ciasta posypać przez sito mąką pszenną, ułożyć jabłka. 
Przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 170 st.C około 40 minut. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto wystudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.


Jeżeli chcesz podglądnąć jak upiec to ciasto to zaglądnij tutaj na kanał Weroniki Domogród.




1 komentarz: