piątek, 5 grudnia 2014

Sernik



Kolejny rarytas Siostry Anastazji...pracochłonny, dosyć drogi, ale pyszny! Z pewnością zadowoli podniebienia nie tylko seromaniaków, ale również tych, którzy uwielbiają ciasta z kremem czy z galaretką:) Myślę, że nadchodzące Święta Bożego Narodzenia mogą być okazją, by zaserwować swoim gościom to pyszne ciasto. Tym samym można popisać się swoimi umiejętnościami pieczenia pysznych słodkości:) Polecam Wam to ciasto. Przepis z książki "143 przysmaki Siostry Anastazji".





Składniki na biszkopt kakaowy:
  • 3 jaja;
  • 0,5 szklanki cukru kryształu;
  • 0,5 szklanki mąki pszennej;
  • 2-3 łyżeczki kakao;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać z pianą. Na koniec dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 180 st.C około 25-30 minut.


Składniki na sernik:
  • 1,5 kg zmielonego białego sera;
  • 0,5 kg cukru pudru;
  • 12 jaj;
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;
  • 300g margaryny lub masła;
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
  • aromat waniliowy;

Margarynę lub masło utrzeć z cukrem, podczas ucierania dodawać stopniowo po jednym żółtku. Następnie dodać ser, wymieszać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i kilka kropli aromatu waniliowego, wymieszać.
Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszać. Masę serową podzielić na pół i upiec dwa serniki w dwóch takiej samej wielkości formach. Piec w temperaturze 180 st.C około 40 minut.


Składniki na krem:
  • 250 g masła;
  • 2 jaja;
  • 4-5 łyżek cukru kryształu;
  • kawa lub kakao do smaku;
  • spirytus do smaku;

Jaja z cukrem ubić na parze. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzoną masę jajeczną. Na końcu dodać troszkę zaparzonej kawy lub kakao w proszku oraz odrobinę spirytusu. Wymieszać.


Dodatki:
  • 1 duże opakowanie podłużnych biszkoptów;
  • 2 galaretki pomarańczowe (przygotowane wg przepisu na opakowaniu);
  • polewa czekoladowa;
 
Złożenie ciasta:

Sernik - 1/2 kremu - biszkopty układać na ukos od brzegu ciasta (po przekątnej) - pomiędzy biszkoptami kółka wycięte z ciemnego biszkopta - zalać tężejącą galaretką - pozostała część kremu (wyłożyć na stężałą dobrze galaretkę) - sernik - polewa.


Uwagi:
Sernik można przełożyć kremem budyniowym.



4 komentarze: