sobota, 25 października 2014

Fantazyjna rolada owocowa




Taka inna, finezyjna...:) Zawsze to coś innego i ciekawego na stole podane do kawki. Polecam:)





Składniki na formę o wym: 42 x 37 cm:

Ciasto kakaowe:
  • 4 jajka;
  • 0,75 szklanki cukru kryształu;
  • 1 czubata łyżka kakao;
  • 0,75 szklanki mąki pszennej;
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia;

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać cukier kryształ i ubijać, aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka, lekko wymieszać, dodać przesiane przez sito: mąkę, proszek do pieczenia i kakao i ponownie delikatnie wszystkie składniki wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę, równomiernie rozprowadzić na całej blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 190 st.C około 12-15 minut.
Po upieczeniu gorące ciasto wyłożyć na lnianą ściereczkę posypaną delikatnie cukrem kryształem i razem ze ściereczką zwinąć ciasto w roladę. Odstawić do całkowitego wystudzenia.


Ciasto zielone:
  • 4 jajka;
  • 0,75 szklanki cukru kryształu;
  • 0,75 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka;
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • kilka kropli barwnika spożywczego zielonego lub 1 łyżka herbaty matcha;

Przy wykonaniu ciasta zielonego postępujemy identycznie jak przy cieście kakaowym.


Masa śmietanowa:
  • 300 ml śmietany 30%;
  • 2 łyżki cukru kryształu;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 500 g serka mascarpone;
  • owoce (u mnie brzoskwinie z puszki);

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, następnie dodać serek mascarpone i wszystko razem wymieszać mikserem do momentu, aż masa zgęstnieje.
Owoce pokroić w kostkę (jeżeli tego potrzebują:))


Przełożenie ciasta:
Wystudzone biszkopty delikatnie rozwinąć i pokroić na paski o szerokości mniej więcej 4 cm. Następnie paski przepleść ze sobą  na przemiennie kolorami (postępować jak przy plecieniu koszyka:)). Przygotowane w ten sposób ciasto można delikatnie nasączyć, np. sokiem z brzoskwiń, wyłożyć krem, delikatnie rozsmarować równą warstwą. Na krem wyłożyć owoce i zwinąć ciasto w roladę (można pomagać sobie ściereczką, na której leży ciasto). Ciasto można zawinąć szczelnie w folię spożywczą lub aluminiową i włożyć do lodówki by dobrze stężało.


Na zdjęciu poniżej ciasto przygotowane do przełożenia kremem:



W jaki sposób przygotować roladę możesz podpatrzeć na tym blogu. Koleżanka ciasto barwiła sokiem ze szpinaku.




7 komentarzy:

  1. Wow, ależ pięknie wygląda, robi wrażenie, musiało być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna jest ta rolada. C za kolory :) Bardzo i się podoba. Dzieci również byłyby zachwycone :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Harikasın canım! Çok güzel görünüyor :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale cudo!!! zdolniacha z ciebie:-)))

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie wygląda! Bardzo mi się podoba Alinko. :)

    OdpowiedzUsuń