niedziela, 25 maja 2014

Drożdżówki z truskawkami i budyniem



Jakiś czas temu piekłam ciasto drożdżowe z budyniem i truskawkami, było pyszne. Postanowiłam więc spróbować, jak smakują drożdżówki w podobnym wydaniu:) I... smakują, oj smakują:) Polecam. Przepis znaleziony w internecie dawno temu. Niestety, nie pamiętam źródła:(






Składniki na ciasto:
  • 250 ml mleka;
  • 1 jajko;
  • 500 g mąki pszennej;
  • 60 g cukru kryształu;
  • 100 g masła;
  • 50 g drożdży;
  • szczypta soli;

W ciepłym mleku (nie gorącym!) rozprowadzić drożdże, cukier, 300 g mąki, 75 g miękkiego masła, jajko i sól. Składniki dokładnie wymieszać, następnie zagnieść dobrze ciasto i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. Ciasto należy nakryć ściereczką. Po upływie 30 minut do ciasta dodać pozostałą mąkę i ponownie odstawić do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. 

Składniki na nadzienie:
  • 1 jajko;
  • 250 ml mleka;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 łyżeczka cukru kryształu;
  • 30 g budyniu waniliowego w proszku;
  • 2 łyżki konfitury morelowej lub brzoskwiniowej (opcjonalnie);
  • 150-200 g truskawek;

Jajko wymieszać z kilkoma łyżkami mleka i z budyniem. Pozostałe mleko zagotować z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Masę jajeczną dodać do gotującego się mleka i stale mieszając doprowadzić budyń do wrzenia. Ugotowany budyń przestudzić.

Wyrośnięte ciasto należy ponownie zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x40 cm. Pozostałe masło rozpuścić, przestudzić, a następnie posmarować nim powierzchnię ciasta. Ciasto można posypać lekko cukrem kryształem lub odrobiną cynamonu. Zaczynając od węższego boku ciasta zwiń ciasto w rulon i pokrój na 16 równych części. Pokrojone ciasto należy ułożyć na płasko na wyłożonej papierem do pieczenia formie. 
Na środku każdej bułeczki należy zrobić zagłębienie (ja wciskam lekko dno szklanki w ciasto). Następnie w zagłębienie należy włożyć trochę ugotowanego budyniu, na budyń wyłożyć umyte i pokrojone truskawki. Drożdżówki pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 st.C.

Na koniec należy podgrzać konfiturę i rozetrzeć ją z łyżką przegotowanej wody. Każdą drożdżówkę posmaruj konfiturą. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

Moich drożdżówek nie smarowałam konfiturą, ale przed włożeniem do piekarnika posypałam je kruszonką.
 


 

5 komentarzy:

  1. pyszne drożdżówki Alinko,częstuję się :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają obłędnie!:) achhh

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam drożdżówki. Pysznie je nadziałaś. Zachęcona chyba upiekę, bo mi język ucieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne drożdżówki, które uwielbiam. Świetne nadzienie, aż mnie kusi, żeby takie upiec :)

    OdpowiedzUsuń