czwartek, 17 października 2013

Ciasto "Afrodyta"


Ciasto o wdzięcznej nazwie... Afrodyta:) Skąd ta nazwa? Nie mam pojęcia:) Być może dlatego, że ciasto jest lekkie jak puch... lekki biszkopt i lekka pianka w środku. Pyszne!
Przepis dostałam dawno temu od znajomej.




Składniki na biszkopt:
  • 8 jajek;
  • 1 czubata szklanka cukru kryształu;
  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia;

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać cukier kryształ i cukier waniliowy i ubijać do momentu, aż piana będzie gładka i lśniąca, a cukier będzie rozpuszczony. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Na koniec dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 33x20cm, wyrównać. Piec w 180 st.C około 35 minut.
Upieczony biszkopt wystudzić. Zimne ciasto przekroić na dwa blaty.


 Składniki na masę:
  • 250 g mielonego sera białego (półtłustego);
  • 4 łyżki cukru pudru;
  • 2 galaretki cytrynowe;
  • 0,5 l śmietany 30%;
  • 1 opakowanie "Śnieżki";
  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego;

Galaretki rozpuścić w 0,5 l gorącej wody, wystudzić. Ser utrzeć z cukrem pudrem, śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem "Śnieżki". Połowę lekko tężejącej galaretki dodać do masy serowej, wymieszać. Drugą połowę lekko tężejącej galaretki dodać do ubitej śmietany i również wymieszać. Obie masy połączyć ze sobą, wymieszać. Kremem przełożyć biszkopt. Wierzch ciasta posmarować dżemem brzoskwiniowym.


Ponadto:
  • 70 g masła;
  • 3 łyżki cukru;
  • 100 g wiórków kokosowych;

Masło z cukrem roztopić, dodać wiórka kokosowe i cały czas mieszając smażyć na małym ogniu aż do uzyskania złocistego koloru. Wiórka wysypać na rozsmarowany dżem na wierzchu ciasta.


Moje uwagi:

1. Trzeba uważać podczas smażenia wiórków kokosowych, ponieważ bardzo łatwo i szybko można je przypalić. Kiedy zobaczymy, że wiórka są już wystarczająco brązowe, to od razu wysypujemy na dżem. Zostawione na gorącej patelni szybko się przypalą.

2. Przekrojony biszkopt można przed przełożeniem lekko naponczować, np. sokiem z brzoskwiń lub przegotowaną wodą wymieszaną z sokiem z cytryny i cukrem (do smaku). Ciasto będzie lepsze. Pamiętaj, by poncz był zimny.


19 komentarzy:

  1. Robiłam takie ciasto nie dawno temu...pyszne...potwierdzam..

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba - z pewnością skorzystam z tej receptury.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię podobny :) lecz na wierzchu są płatki migdałowe na cytrynowej galaretce :) pychota ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, takie leciutkie i delikatne... Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

  5. Od samego patrzenia na to ciacho,ślinka cieknie :D Musze je zrobić,mniam....

    OdpowiedzUsuń
  6. Afrodyta kojarzy się z tym co piękne. A ciasto właśnie tak wygląda. I jeszcze kusi...kusi...

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciacho piękne jak tytułowa Afrodyta :) Musi być naprawdę pyszne :))

    OdpowiedzUsuń
  8. mniaaaammmmm ciacho idealnie pasuje do nazwy:) bogini afrodyta narodziła się z morskiej piany, a więc pewnie stąd ta inspiracja:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne ciasto, bardzo kuszące! :)

    www.domowe-wypieki.com

    OdpowiedzUsuń
  10. To ciasto jest prawdziwym klasykiem, który zasługuje na uwagę właśnie ze względu na swoją delikatność. Mogę śmiało polecić.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie się prezentuje. Chętnie człowiek by porwał kawałek do kawy :) Muszę sobie dodać do ulubionych, suzkam powoli inspiracji na urodziny moje i córki> Sporo czasu mi jeszcze zostało, ale wiem, że tym ciastem trafiłabym idealnie w gusta mojej rodziny

    OdpowiedzUsuń
  12. dodaję do ulubionych, zrobię przy najbliższej okazji

    OdpowiedzUsuń
  13. wygląda apetycznie :) mniammmm...wypróbuję na pewno,przepis chowam ...

    OdpowiedzUsuń
  14. Widzę Alinko, że uwielbiasz ciastka z kremem.. ja także, ale tak mnie wciągają jak juz upiekę, że staram się trzymać od nich z daleka ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak Grażynko, uwielbiam. I mam to samo co Ty:) Poza tym, im ciasto bardziej skomplikowane, tym bardziej chce mi się go zrobić. Moje koleżanki wymiękają czasem, jak im do pracy moje małe co nie co przynoszę:)

      Usuń
  15. Robiłam to ciasto jest pycha zrobiło u mojej rodzinki rewelacje.

    OdpowiedzUsuń
  16. Robiłam już dwa razy jest doskonałe wszyscy się nim zachwycają.Rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. Robiłam już 2 razy i właśnie zaraz zabieram się po raz trzeci,tym razem piekę do siostry na wesele.

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo smaczne ciasto. Robię nie pierwszy raz i zawsze wychodzi 🤤

    OdpowiedzUsuń