czwartek, 5 września 2013

Tort makowy z musem jogurtowo-czekoladowym


Aj, pyszny! Palce lizać! Zwolennikom maku na pewno posmakuje! Ja to ciasto piekłam już kilka razy i zawsze jest pyszne. Mocno makowe, wilgotne, pełne bakalii...Przepis od Anitki. Polecam.



Składniki na tortownicę o średnicy 26 cm

Składniki na ciasto:
  • 4 jaja;
  • szczypta soli;
  • 4 łyżki wody;
  • 100 g cukru kryształu;
  • 130 g mąki pszennej;
  • 30 g kakao;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 800 g masy makowej (z puszki);

Całe jaja ubić z 4 łyżkami wody, cukrem i solą na puszystą masę. Dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, lekko wymieszać. Następnie dodać masę makową, ponownie delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niej ciasto. Piec w temperaturze 180 st.C przez około 45-50 minut. Upieczone ciasto wystudzić.

 
Składniki na mus:
  • 130 g białej czekolady;
  • 10 g żelatyny;
  • 2 jaja;
  • 2 łyżki cukru;
  • 500 g jogurtu naturalnego (u mnie grecki);
  • 400 ml śmietany 30%;
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub 1 cukier waniliowy);

Czekoladę rozpuścić na parze lub w mikrofalówce. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Jaja z cukrem ubić na parze. Następnie wymieszać z rozpuszczoną i lekko przestudzoną czekoladą, a potem z jogurtem, dodać ekstrakt z wanilii lub cukier waniliowy i ewentualnie troszkę soku z pomarańczy. Na końcu dodać rozpuszczoną żelatynę, delikatnie wymieszać. Powstały mus chłodzić w lodówce przez 15-20 minut (sprawdzać, żeby za bardzo nie stężał). Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z musem.

 
Składniki na poncz:
  • 120 ml mocnej kawy;
  • 30 ml Amaretto;

Zaparzoną kawę wymieszać z Amaretto i odstawić do wystudzenia.

Ciasto makowe przekroić na dwa blaty. Jeden blat umieścić w tortownicy, nasączyć ponczem. Ciasto jest dosyć mokre więc ponczem skrapiamy je delikatnie. Wyłożyć połowę musu czekoladowego, przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć ponczem. Na ciasto wyłożyć resztę musu, wygładzić. Można pozostawić trochę musu do obłożenia boków tortu. Tort wstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie zdjąć obręcz tortownicy, wysmarować boki pozostałym musem i udekorować.
Tort można posypać kakao, ozdobić wiórkami czekolady.
Ja wierzch ciasta posmarowałam musem bardzo cienko i ciasto polałam polewą czekoladową.

 

5 komentarzy:

  1. Wypróbuje niedługo na urodziny męża.:)
    Wygląda smakowicie.
    Pozdrawiam
    Ewa

    OdpowiedzUsuń
  2. to ja poproszę ten kawałeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudne :) Zapisuję do wykonania w okolicach grudnia ;)

    OdpowiedzUsuń