Ostatnio makarony często goszczą na moim stole, bo wciąż odkrywam ich nowe smaki. Smakują mi coraz bardziej, aż boję się pomyśleć, co będzie dalej...:)
Dzisiejszy przepis znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów. Danie okazało się pyszne, sycące i jestem pewna, że na stałe zagości na moim stole. Polecam Wam ten przepis:)
Składniki:
Dzisiejszy przepis znalazłam na jednym z moich ulubionych blogów. Danie okazało się pyszne, sycące i jestem pewna, że na stałe zagości na moim stole. Polecam Wam ten przepis:)
- 250 g makaronu tagliatelle;
- 1 pojedynczy filet z kurczaka;
- 3 łyżki płatków migdałowych;
- 1 mała szalotka;
- 3 ząbki czosnku;
- 250 ml śmietany 30%;
- szczypta gałki muszkatołowej;
- 1 łyżeczka curry;
- sól i biały pieprz;
- 3 łyżki oleju z pestek winogron;
Wykonanie:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Odcedzić, ale nie przelewać zimną wodą.
Fileta z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem. Smażyć na dwóch łyżkach oleju. Przełożyć na talerz.
Na suchej patelni uprażyć migdały. Przełożyć do miseczki.
Na jednej łyżce oleju zarumienić szalotkę pokrojoną w kostkę. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Chwilę smażyć. Wlać śmietankę, dodać przyprawy i migdały. Gotować, aż sos delikatnie zgęstnieje. Dodać kurczaka. Gotować 2 minuty. Na koniec wymieszać dokładnie z makaronem.
Przed podaniem można delikatnie posypać prażonymi płatkami migdałów.
Pycha :> Bardzo apetycznie wygląda :>
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :>