wtorek, 14 maja 2013

Śledzie od Beatki

Śledzie od Beatki, bo przepis dostałam od Beatki:) Przepis na śledzie warty polecenia. I nie ma co przerażać się rodzynkami tutaj, bo nawet Ci co sceptycznie do tej potrawy podchodzili to się i tak tym jedzonkiem zajadali:) Danie doskonałe na imprezę jako przystawka:)


Składniki:
  • 0,5 kg śledzi;
  • garść rodzynek;
  • 3 średnie cebule;
  • 1 łyżeczka cukru;
  • 1 słoik majonezu (najlepiej majonez kielecki)
  • chrzan w słoiczku (do smaku);
  • sól i pieprz do smaku;

Wykonanie:
Cebule obrać i pokroić w kosteczkę, dodać rodzynki i cukier i zalać wszystko wrzącą wodą, odstawić na 10 minut i odcedzić.
Śledzie wypłukać i wymoczyć, pokroić na małe kawałki.Do śledzi dodać sparzoną cebulkę z rodzynkami i majonez, wymieszać. Na koniec dodać chrzan do smaku ( ja dałam cały słoiczek ). Do smaku można posolić i popieprzyć.

2 komentarze:

  1. Z rodzynkami smakują cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. takich śledzi jeszcze nie jadłam:)ciekawy pomysł:)

    OdpowiedzUsuń