piątek, 24 maja 2013

Paluchy serowe


Przepis znalazłam na blogu Pauliny. Polecam Wam te paluchy, bo szybko je upieczecie, jestem pewna, że Wam wyjdą i są super przekąską do piwa i nie tylko. Zresztą sami wypróbujcie:)




Składniki:
  • 500 g ciasta francuskiego;
  • 6 łyżek pikantnego keczupu;
  • 5-6 łyżek tartego żółtego sera;
  • 1 jajko;
  • 1 łyżeczka bazylii;
  • 1 łyżeczka oregano;
  • sól;

Wykonanie:
Ketchup wymieszać z bazylią i oregano. Ciasto przekroić wzdłuż na dwie równe części. Każdą część posmarować cienką warstwą ketchupu tak, aby krawędzie pozostały czyste. Jedną część ciasta posypać startym żółtym serem. Na to nałożyć drugi płat ciasta (ketchupem do wewnątrz:)). Mocno złączyć krawędzie (przed położeniem ciasta krawędzie można posmarować surowym białkiem). Sklejone ciasto ciąć ostrym nożem na paski o szerokości 1-1,5 cm. Każdy pasek skręcać (zrobić tzw. spiralkę) i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paluchy posmarować rozbełtanym jajkiem. Posypać solą. Piec 10-15 minut w temperaturze 190 st.C.

2 komentarze:

  1. bardzo lubię:) fajne są zwłaszcza na przyjęciach jako przystawka:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę je wreszcie upiec!

    OdpowiedzUsuń