poniedziałek, 8 kwietnia 2013

Sałatka selerowa

Mam nadzieję, że Siostra Anastazja nie obrazi się na mnie, że ostatnio wpis za wpisem poświęcam jej przepisom. Cóż ja na to poradzę, że uważam ją za wspaniałą i kucharkę i piekarkę:) Potrawy przyrządzone według jej przepisów królowały na moim wielkanocnym stole:) I to tak dosłownie, bo wszystko okazało się smakowite. 
Ta sałatka również jest smaczna, ale warunkiem jest, by przygotować ją dzień przed podaniem, musi się zwyczajnie "przegryźć":) Przepis z książki "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji".


Składniki:
  • 2 słoiki selera konserwowego;
  • 2 małe słoiki pieczarek konserwowych;
  • 0,5 słoika ogórków kiszonych;
  • 0,5 małego słoika ciemnych oliwek;
  • 1 puszka ananasa;
  • 1 marchewka;
  • 3 jaja;
  • 1 mały słoik majonezu;
  • sól i pieprz;
Pieczarki odcedzić i pokroić w plasterki. Ugotowane jaja, ugotowaną marchew, odcedzone ananasy oraz ogórki pokroić w kostkę. Oliwki pokroić na trzy części. Odcedzić seler. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać, dodać majonez i doprawić do smaku. 
Można przed podaniem sałatkę udekorować np. plasterkami oliwek, szczypiorkiem lub listkami zielonej pietruszki.

Moje uwagi:
1. Pamiętaj, by składniki z zalewy były dobrze odciśnięte, sałatka wówczas nie podchodzi wodą.
2. Dodałam do sałatki trochę pokrojonego szczypiorku.

Przepisy Siostry Anastazji

6 komentarzy:

  1. Z pewnoscią się nie pogniewa , a ucieszy.
    Cudna salatka!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię sałatki a seler szczególnie. Daję duży plus.

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepisy Siostry Anastazji cieszą się również dużą popularnością na naszej stronie :)
    Także zapraszam Cię do dodania swojego bloga na listę Top Blogi na stronie znajdzprzepisy.pl. Dzięki temu i Twoje przepisy trafią do jeszcze większego grona odbiorców :)

    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  4. od bardzo dawna robię podobną ,dodaję to co akurat jest pod ręką,ale główne składniki tj.seler ananas jajka ogórek są zawsze.Jest pyszna i nikomu się jeszcze nie znudzila.POwiedzialabym,że Twoje przepisy są bardzo wysublimowane,nic dodać nic ująć.Są bardzo przejrzyste ,świetne komentarze.piekąc z Tobą wszystko musi się zawsze udać.Gratuluję.Majka J.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa:) Staram się, tylko żal, że tak mało czasu mam na prowadzenie bloga:(

      Usuń
  5. niczego nie żałuj.ciesz się tym co masz w danej chwili.Los bywa okrutny i przewrotny.Musimy umieć docenić to co mamy.Jesteś taka młoda,piękna.Dlaczego ten czas tak bardzo szybko biegnie do przodu.Ech,szkoda mówić.Pozdrawiam gorąco.Majka J.

    OdpowiedzUsuń