sobota, 2 lutego 2013

Ciasteczka chałwowe

Bardzo prosty i szybki przepis na pyszne ciasteczka. Dla miłośników chałwy i nie tylko! Bardzo polecam, bo równie dobrze smakują zarówno z filiżanką kawy jak i szklanką mleka. Ciasteczka smakowały i domownikom i koleżankom z pracy... myślę, że więcej na temat ich smaku pisać nie muszę:)
Przepis znalazłam tutaj.


Składniki na około 45 ciasteczek:
  • 1 szklanka tahini (pasty sezamowej)*;
  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 1 szklanka cukru pudru (może być i cukier kryształ);
  • 200 g miękkiego masła;
  • 2 łyżki wody;
  • ziarna sezamu do dekoracji;

Wykonanie:
Wszystkie składniki wyrobić mikserem lub ręcznie do uzyskania jednolitej masy. Z masy (będzie dosyć tłusta) uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę lekko spłaszczyć i posypać odrobiną sezamu. Sezam na ciasteczkach przyklepać ponownie (ja robiłam to łyżką). Ciastka ułożyć w formie do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym (układać w odstępach, gdyż ciasteczka rosną). Ciastka piec na złoty kolor (około 15 minut) w temperaturze 180 st.C.

* tahini to pasta sezamowa, którą kupiłam w świetnym sklepie internetowym arabskie.pl, który Wam serdecznie polecam:)

4 komentarze:

  1. ojejku, ale one cudnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm,ale pyszne te ciasteczka! Śliczne są.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak zdobędę pastę sezamową to się na nie skuszę. Smakowicie się prezentują.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. pychota! z chałwą jeszcze nie próbowałam:)

    OdpowiedzUsuń