czwartek, 21 lutego 2013

Burrito




Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam tego typu jedzenia...:) Kiedyś często chodziłam ze znajomymi do restauracji, by tam coś takiego zjeść, teraz przygotowuję w domu sama:) Burito jest dużo lepsze w następnym dniu po przygotowaniu, na obiad zatem może być na tzw. 2 dni:)
Przepis znalazłam tutaj







Składniki na 4 porcje:
  • 4 placki tortilli;
  • 300 g mięsa mielonego;
  • 1 puszka czerwonej fasoli;
  • 0,5 puszki kukurydzy;
  • 1 cebula;
  • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego;
  • 2 konserwowe papryki;
  • sól i pieprz;
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku;
  • 1 łyżeczka majeranku;
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego;
  • 2 łyżki oleju;
  • ser żółty (jeżeli lubimy);

Wykonanie:
Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju, dodać mięso i usmażyć. Pod koniec smażenia mięsa dodać odcedzoną kukurydzę i fasolę, paprykę pokrojoną w kostkę i koncentrat pomidorowy wymieszany z 0,5 szklanki wody. Całość doprawić do smaku przyprawami i jeszcze przez chwilkę dusić wszystko razem. Farsz nakładać na placki tortilli, zwinąć w rulon, posypać startym żółtym serem (jeżeli lubimy) i zapiec w piekarniku lub kuchence mikrofalowej przez kilka minut. 

Uwaga: Burrito można podawać samo lub z dodatkiem ulubionej surówki.



6 komentarzy:

  1. Ojej jak apetycznie podałaś mniam :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo lubię burrito ale domowe właśnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, smacznie wygląda! Nigdy nie jadłam burrito,ale chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam ostatnio, to jest mega pyszne!tez kocham takie jedzenie!:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja też do tej pory jadałam burito na mieście, najczęściej w Dominium - mogę polecić, bo mają dobre :) W kuchni jestem noga, ale ten przepis mi wyszedł! Fajna alternatywa w kuchni. Dzięki!

    OdpowiedzUsuń