wtorek, 8 stycznia 2013

Pierożki z jabłkami



Pierożki z jabłkami... od lat są u mnie furorą i cieszą się ogromnym uznaniem wśród moich przyjaciół:) Przepis znalazłam w "Przyjaciółce" ponad 20 lat temu. O tym jak te pierożki są pyszne świadczy fakt, że mimo tylu różnych przepisów nadal i wciąż je piekę. Spróbuj i Ty je upiec, nie pożałujesz:)






Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej;
  • 30 g świeżych drożdży;
  • 125 ml śmietany 18%;
  • 150 g masła;
  • 150 g margaryny;
  • 2 całe jajka;
  • 3 żółtka jajek;

Wykonanie:
Mąkę przesiać przez sito. Drożdże rozetrzeć ze śmietaną. Do przesianej mąki dodać schłodzone masło i margarynę i dobrze posiekać nożem, następnie lekko rozetrzeć w palcach. Dodać śmietanę z drożdżami, jajka i żółtka i dobrze zarobić ciasto. Ciasto ma mieć mniej więcej konsystencję ciasta na pierogi gotowane.
Wyrobione ciasto zawinąć w folię spożywczą (tak na "luzie", bo ciasto lekko może podrosnąć) i włożyć do lodówki na minimum 2 godziny (można na całą noc). 
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 1/2 cm (nie za cienko) i wykrawać szklanką krążki. Na każdy krążek ciasta układać ósemkę jabłka i krążek zlepiać tylko na środku, boków nie zlepiamy. Każdy pierożek moczyć z jednej strony w białku, a następnie w cukrze krysztale. Formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym i układać pierożki (moczoną stroną do góry). Przy układaniu pierożków należy zachować odstępy ponieważ trochę urosną. Pierożki piec w temperaturze 180 stopni C około 15-20 minut do lekkiego zrumienienia. Upieczone lekko przestudzić i wykładać na tackę.


Uwaga: Z podanej proporcji składników wychodzi spora porcja:) 




7 komentarzy:

  1. Muszą być przepyszne! Zapisuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam kiedyś ale z ciasta serowego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha:D
    jadam podobne w cieście francuskim, są wspaniałe, ale takie drożdżowe muszą byc jeszcze lepsze:D

    OdpowiedzUsuń
  4. O tak, kto upiecze nie pożałuje,istne delicje:) ,piekę kolejny już raz-Bożena.

    OdpowiedzUsuń