środa, 21 listopada 2012

Kremówka budyniowo-śmietankowa

Najlepiej smakuje lekko schłodzona:) Jak dla mnie to poezja:) Nie wiem, może i Wam będzie to ciasto/deser smakować?:)



  • 1 opakowanie ciasta francuskiego;
 
Ciasto francuskie delikatnie rozwinąć i razem z papierem pergaminowym przełożyć do blaszki, która wielkością odpowiada rozmiarom ciasta. Ciasto nakłuć widelcem na całej powierzchni i włożyć do nagrzanego do 210 st.C piekarnika. Piec na złoty kolor około 15-20 minut. Upieczone ciasto przestudzić.


Składniki na krem budyniowy:
  • 1 l mleka;
  • 200 g cukru kryształu;
  • 2 cukry waniliowe;
  • 4 żółtka;
  • 120 g mąki ziemniaczanej;
  • 60 g mąki pszennej;

0,5 l mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrami waniliowymi. W 0,5 l mleka rozmieszać żółtka i mąki (należy dobrze rozmieszać, by nie było grudek). Mieszankę wlać do gotującego się mleka (tego z cukrami) i cały czas mieszając wszystko razem zagotować. Gotować, aż budyń dobrze zgęstnieje.

Upieczone ciasto francuskie przełożyć do formy, w której było wcześniej pieczone, na ciasto wyłożyć ugotowany gorący budyń i odstawić do wystudzenia.



Składniki na krem śmietanowy:
  • 500 ml śmietanki 30%;
  • 500 g serka mascarpone;
  • 3 łyżeczki żelatyny;
  • 2 łyżki cukru kryształu;
  • 1 cukier waniliowy;


Ponadto:
  • około 250 ml mocnego naparu z kawy;
  • 50 ml amaretto;
  • okrągłe biszkopty;
  • czekolada gorzka;

Żelatynę zalać 4-5 łyżkami gorącej wody i odstawić na 5 minut, aby napęczniała. Dobrze schłodzoną śmietankę ubić na sztywno razem z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Żelatynę podgrzać (nie gotować!) i gorącą dodać do ubitej śmietany cały czas przy tym miksując, by nie powstały tzw. nitki z żelatyny lub grudki. Następnie dodawać stopniowo po 250g serka mascarpone (również schłodzonego) i delikatnie mieszać ze śmietaną (najlepiej zrobić to tzw."rózgą". 

Schłodzony napar z kawy wymieszać z amaretto, moczyć w nim biszkopty i układać na kremie budyniowym. Następnie wyłożyć krem śmietanowy, wyrównać. Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą.
Przed podaniem ciasto należy schłodzić.


13 komentarzy:

  1. uwielbiam kremówki!
    porywam taką jedną :]

    OdpowiedzUsuń
  2. ooh, coś czuję że zrobię pierwszy raz kremówkę :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też poproszę kawałeczek :D

    OdpowiedzUsuń
  4. to jest właśnie mój faworyt:)
    najbardziej lubię w kremówkach połączenie budyniu i śmietany:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Alinko, zapraszam do zabawy: http://majanaboxing.blox.pl/2012/11/Liebster-blog-i-moje-odpowiedzi.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow, looks very, very tasty!!!
    Compliments :)

    OdpowiedzUsuń
  7. SMACZNE WYPIEKI WARTO PRZY NICH WYPIĆ KAWĘ ZOFIA WDOWIAK -PELC

    OdpowiedzUsuń
  8. Alinka, your cake has so delicious look .... yummi:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jej jakie ono musi być smakowite. bardzo lubię takiego typu ciasta !!
    Bardzo fajny blog pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie w odwiedziny przy okazji:)
    http://kuchareczkamala.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń