czwartek, 27 września 2012

Muffinki kokosowo-rumowe z lukrem limonkowym

Oj, szybko zniknęły z talerza. Przepis znalazłam w Cisteczkolandi. Pyszne były te muffinki:) Dziękuję za przepis.


Składniki:
  • 2 szklanki mąki tortowej;
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
  • 1/2 łyżeczki soli;
  • 1/2 szklanki cukru;
  • około 3/4 szklanki wiórków kokosowych;
  • 1/2 szklanki oleju;
  • 1 szklanka mleka lub maślanki;
  • 2 łyżki rumu;
  • 1 jajko;
Wykonanie:
W jednej misce mieszamy składniki suche, zaś w drugiej składniki mokre. Następnie mokre składniki dodajemy do suchych i niedbale mieszamy widelcem, tylko tak aby składniki się połączyły. Wgłebienia formy do muffinek należy posmarować tłuszczem lub wyłożyć papilotkami. Papilotki napełnić ciastem do mniej więcej 3/4 ich wysokości. Muffinki piec około 20-25 minut w temperaturze 1750C.
Przestudzone muffinki polać lukrem zrobionym z kilku łyżek cukru pudru i 2-3 łyżek soku z limonki (cukier należy wymieszać dobrze z sokiem z limonki). Wierzch muffinek polanych lukrem można posypać startą skórką z limonki. 



6 komentarzy:

  1. też mam zamiar następne babeczki napchać kokosem :) pyszotka te Twoje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, takie orzeźwiające, pyszne, urocze babeczki.:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jejuku, ale mi przyjemno s c zrobiłaś Alinko :* teraz ja powinnam upiec, któryś z Twoich tortów, tylko czy dam radę... ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. mogę się poczęstować do kawki? :)

    pozdrawiam!
    zielonakuchnia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne ! Zdecydowanie smaki minionego lata !

    OdpowiedzUsuń