wtorek, 28 sierpnia 2012

Sałatka z arbuza i sera feta

Z niedowierzaniem przygotowywałam te sałatkę:) Nie byłam pewna tego, czy aby dobrze robię krojąc poszczególne składniki:) Goście siedzieli w ogrodzie pod piękną lipą, pogadywali, a ja kroiłam i śmiać mi się chciało:) Sałatka w końcu "wjechała" na stół z moimi słowami "nie wiem, co to będzie". Oczy gościom błysnęły, bo sałatka efektownie się prezentuje... Talerzyki poszły w ruch, kosztować zaczęli, ja zresztą też... I powiem Wam, że fajna ta sałatka! Bo i ładnie wygląda i ciekawie smakuje... U mnie ze stołu zniknęła, więc polecam. Jestem pewna, że ja jeszcze nie raz ją przygotuję:)

Przepis znalazłam na blogu 2 smaki.






Składniki:

  •  ćwierć dużego arbuza;
  • kostka sera feta;
  • mała cebula czerwona;
  • sok z 1 limonki;
  • natka pietruszki;
  • listki mięty;
  • kilka czarnych oliwek;
  • 2 garści porzeczki czerwonej;
  • oliwa z oliwek;
  • 1 łyżka miodu;
Wykonanie:
Cebulę pokroić w cieniutkie wiórka lub kostkę, zalać ją sokiem wyciśniętym z limonki i odstawić do lodówki na minimum pół godziny. Arbuza (schłodzonego w lodówce) pokroić na plastry grubości 1-1,5 cm, wyjąć pestki, odciąć skórkę i pokroić w kostkę. Porzeczki umyć i osuszyć. Pietruszkę i miętę drobno pokroić, oliwki pokroić w plasterki. Arbuza, cebulę, porzeczki, pietruszkę i miętę wymieszać. Całość polać oliwą z oliwek wymieszaną z miodem. Składniki przełożyć do salaterki, na wierzch wyłożyć ser feta pokrojony w kostkę.
Sałatkę schłodzić w lodówce. 

Muszę się Wam przyznać, że ja o miodzie zapomniałam, a sałatka i tak była dobra. Chociaż wydaje mi się, że miód dodaje sałtce bardziej ciekawego smaku i łagodzi kwaśny smak czerwonej porzeczki. Sałatki nie chłodziłam w lodówce, bo czasu już na to nie było. Składniki miałam zimne, to była wystarczająco chłodna:)

5 komentarzy:

  1. bardzo fajne połaczenie:) i ładnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Same pyszne sałatki serwujesz ! Z arbuzem bardzo kolorowa i orzeźwiająca :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię tu zaglądać, więc wytypowałam Cię do zabawy Versatile Blogger Award więcej znajdziesz na mojej stronie:)
    http://abcmojejkuchni.blogspot.com/2012/08/versatile-blogger-award-moje-nominacje.html

    Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. This salad looks amazing, I bet it is so refreshing! It's quite warm today here, so I would love to have some :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmmmmm, wygląda świetnie:-)
    Pozdrawiam i zapraszam:-)

    OdpowiedzUsuń