piątek, 10 sierpnia 2012

Ptysie z jagodami

Ptysie piekę od zawsze:) A te z czarną jagodą w sezonie muszą być obowiązkowo! 



Składniki na 20 sztuk:

  • 200 g mąki pszennej;
  • 5 łyżek masła;
  • 4 jajka;
  • szczypta soli;

Wykonanie:
W naczyniu zagotować 1 szklankę wody (250 ml) z masłem i szczyptą soli. Do gotującej wody wsypać przesianą mąkę (1 łyżkę odłożyć) i energicznie mieszać, aż powstanie jednolite ciasto i będzie odstawać od dna i boków garnka. Ciasto przełożyć do miski, aby trochę ostygło. Następnie, cały czas miksując dodawać po jednym całym jajku. Mieszać do momentu połączenia się wszystkich składników (ma być jednolite ciasto). 
Ciasto przełożyć do szprycy z dużym otworem i wyciskać je na posypaną mąką blachę do pieczenia, zachowując przy tym odstępy (ciasto ptysiowe rośnie). Tak przygotowane ptysie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-18 minut w temperaturze 220 st.C (podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ptysie opadną).
Zrumienione ptysie pozostawić, aby ostygły, następnie z każdego ściąć wieczko ostrym nożem.

Składniki na krem:
  • 1000 ml śmietany 30% lub 36%;
  • 2 łyżki cukru kryształu;
  • 16 g cukru waniliowego;
  • 4 łyżeczki żelatyny;
  • 1/5 szklanki gorącej wody;
  • 3 garście jagód lub borówki amerykańskiej;

Wykonanie:
Żelatynę zalać gorącą wodą i odstawić, aby napęczniała. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Namoczoną żelatynę rozpuścić na ogniu (nie gotować) i cały czas miksując dodać do ubitej śmietany. Następnie dodać umyte i wysuszone jagody i wymieszać łyżką.
Śmietanę nakładać łyżką na spody ptysi, przykryć odciętym wieczkiem, lekko docisnąć. Wstawić do lodówki, aby się schłodziły.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem.


7 komentarzy:

  1. Jej , jak ja dawno nie robiła ptysi! A z jagodami nigdy! Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj fajne! Właśnie mi uświadomiłaś, jak dawno ich nie piekłam, a z jagodami nigdy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wieki ich nie jadlam. Z jagodami to juz w ogole. Pieknie wygladaja!

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękne!! Z pewnością pyszne! Pozdrawiam Cię Alinko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne ! Muszą być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń