poniedziałek, 16 lipca 2012

Sałatka z bobem

Bardzo lubię bób, najlepiej ugotowany i jedzony prosto z talerza:) Tym razem jednak postanowiłam coś pokombinować i zrobiłam sałatkę. I wyszła całkiem, całkiem:) Warto spróbować tych smaków, polecam Wam:)



Składniki:
  • 600 g bobu;
  • 300 g szynki gotowanej;
  • 1 papryka czerwona;
  • 1 papryka żółta;
  • 1 czerwona cebula;
  • 1 puszka kukurydzy;
  • 2 małe słoiki marynowanych pieczarek;
  • zielony koper;
  • majonez;
  • sól, pieprz;
Wykonanie:
Bób przepłukać, zalać zimną wodą, lekko posolić (płaska łyżka soli) i ugotować. Gotować około 5-10 minut (trzeba uważać, żeby bób się nie rozgotował). Ugotowany bób przelać na sicie zimną wodą, lekko przestudzić i wyłuskać ze skórek. Pieczarki posiekać w grubszą kostkę, paprykę, cebulę  i szynkę również pokroić w kostkę, koper posiekać. Kukurydzę odsączyć z zalewy.  Wszystkie składniki wymieszać z majonezem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

4 komentarze:

  1. Ja też lubię bób,ale zawsze go zjadam tak po prostu ugotowanego :)
    Musze kiedyś zrobić jakąs pyszną sałatkę. Twoja bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo sympatyczne połączenie! i jak tu kolorowo!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. renk cümbüşü salata hımmm nefisss:))...

    OdpowiedzUsuń
  4. Znakomita sałatka, pyszna i kolorowa. Przeważnie zjadam sam bób i nic już nie zostaje na sałatkę, ale tym razem przepis wypróbuję :) Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń