wtorek, 24 kwietnia 2012

Sernik z jabłkami




Sernik ten piekłam już kilka razy i za każdym razem był bardzo smaczny. Połączenie sera z jabłkiem jest wyborne. Serniczek jest lekko wilgotny o winnym smaku. Przepis z bloga Dorotki.





Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej;
  • 0,5 szklanki cukru pudru;
  • 125 g margaryny;
  • 2 żółtka;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać margarynę i siekać nożem, następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do posmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28x35 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 190-200oC przez 15-20 minut.


Składniki na masę serową:
  • 1 kg tłustego białego sera;
  • 250 ml kwaśnej śmietany;
  • 120 g margaryny;
  • 1,5 szklanki cukru pudru;
  • 4 jajka (białka oddzielić od żółtek);
  • 2 op. budyniu śmietankowego bez cukru;
  • około 30 g cukru waniliowego;
Ponadto:
  • 800 g jabłek;
Ser zemleć. Oddzielić białka od żółtek. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodać żółtka i nadal ucierać. Cały czas ucierając do masy wlewać powoli śmietanę. Białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy dodawać po łyżce sera i ucierać. Dodać proszek budyniowy, ubite białka i delikatnie wymieszać.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyłożyć na upieczony, ostudzony spód ciasta. Na jabłka wyłożyć masę serową, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 170-180oC przez około 45 minut.
Ciasto ostudzić i udekorować według własnego uznania.


8 komentarzy:

  1. Ja robiłam sernik z jabłkami na Wielkanoc, jest pyszny!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, to jest pyszny sernik! Robiłam go i bardzo nas zachwycił:)
    Niby takie proste połączenie, ale jakże smaczne, prawda?:)

    OdpowiedzUsuń
  3. boski serniczek :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pychotka to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  5. czy można użyć sera z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Osobiście nie używam. Myślę, że można, ważne żeby ser nie był wodnisty bo tym samym będzie ciężki i zbyt zbity po upieczeniu.

      Usuń