wtorek, 3 kwietnia 2012

Rolada czekoladowa


Szybki cieniutki biszkopcik, masło, nutella, trochę posiekanych orzechów włoskich i białej czekolady... Brakowało tylko dżemu śliwkowego, bo wtedy roladka była by winniejsza i pewnie mniej słodka:) Ale do kawy i tak fantastyczna!




Składniki na ciasto:
  • 5 średnich jajek;
  • 2/3 szklanki cukru kryształu;
  • 2 łyżki kakao;
  • 3/4 szklanki mąki;
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
Wykonanie:
Nie rozpisuję się tutaj, bo sposób wykonania jest taki sam jak w przepisie na Roladę z jabłkami, należy jedynie kakao wymieszać z mąką. Pieczenie i sposób postępowania z roladka po jej upieczeniu jest również taki sam jak w przepisie na wspomnianą powyżej roladkę.


Składniki na masę:
  • 200 g masła;
  • 1 mały słoiczek kremu "Nutella";
  • troszkę spirytusu;
  • garś posiekanych orzechów włoskich,
  • 50 g białej czekolady (jeżeli akurat mamy ochotę:));
  • powidło śliwkowe;
Wykonanie:
Masło utrzeć na krem i nadal ucierając dodawać po łyżce "Nutellii". Następnie dodać do smaku troszeczkę spirytusu. Wymieszać.


Poncz:
  • 1/2 szklanki mocnej herbaty;
  • troszeczkę spirytusu;
  • 3-4 krople aromatu rumowego lub migdałowego;
Podane składniki wymieszać. Zamiast aromatu i spirytusu, można dodać rum lub Amaretto.
Wystudzoną roladę delikatnie rozwinąć i delikatnie skropić przygotowanym wystudzonym ponczem. Następnie ciasto posmarować powidłem śliwkowym. Na powidło wyłożyć masę czekoladową (trochę odłożyć do dekoracji), posypać orzechami i czekoladę i ciasto zwinąć w roladę. Gotową roladę obsmarować masą i udekorować według własnego uznania. Dobrze schłodzić przed podaniem.

A tutaj po kolejnym upieczeniu:)


 

1 komentarz:

  1. kolejne cudo przede mną!
    pozdrawiam,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń