czwartek, 29 marca 2012

Sernik na zimno

Łatwy w wykonaniu, szybki i smaczny deserek. Przepis pochodzi z "Poradnika smakosza" nr 9-10/2008.



Składniki:
  • 4 opakowania galaretki owocowej (każda innego koloru);
  • 1000 g serka homogenizowanego waniliowego;
Dodatkowo:
  • 1 galaretka owocowa;
  • dowolne owoce do dekoracji (nie koniecznie);
Wykonanie:
Galaretki rozpuścić pojedynczo, każdą w 150 ml wody.
Każdą przestudzoną galaretkę połączyć z 250g serka.
Poszczególne masy wylewać kolejno do formy, pamiętając że warstwę następną nakładamy, gdy poprzednia stężeje w lodówce.
Na wierzch sernika ułożyć owoce (u mnie maliny) i wylać tężejącą galaretkę przygotowaną według przepisu na opakowaniu.

  Moje uwagi: sernik nie jest słodki, zatem jeśli ktoś lubi słodkości bardziej słodkie to proponuję dodać do każdej galaretki (podczas rozpuszczania jej w gorącej wodzie) po czubatej łyżce cukru.

1 komentarz: