sobota, 3 marca 2012

Sałatka słodko-kwaśna

Przepis na tę sałatkę wypatrzyłam w miesięczniku "Przyślij przepis!", a autorką przepisu jest Pani Karolina K. Sałatka jest dobra i myślę, że smakować będzie przede wszystkim amatorom selera naciowego i orzechów:)



Składniki:
  • 2 selery naciowe;
  • 1 puszka ananasa;
  • 1 puszka kukurydzy;
  • niecała szklanka ryżu ugotowanego na sypko;
  • około 10 dkg orzechów lub migdałów;
  • majonez;
  • sól;
  • pieprz;
Wykonanie:
Łodygi selera umyć i pokroić w drobną kostkę. Plastry ananasa osączyć z zalewy na sicie i również pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę osączyć. Pokrojonego selera przełożyć na sito, przelać wrzątkiem, by trochę zmiękł i ostudzić. Następnie do miski przełożyć przestudzonego selera, ananasa, kukurydzę oraz ryż i posiekane orzechy. Dodać kilka łyżek majonezu, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przed podaniem dobrze jest sałatkę schłodzić w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz