Przepis na tę sałatkę wypatrzyłam w miesięczniku "Przyślij
przepis!", a autorką przepisu jest Pani Karolina K. Sałatka jest dobra i
myślę, że smakować będzie przede wszystkim amatorom selera naciowego i
orzechów:)
Składniki:
Łodygi selera umyć i pokroić w drobną kostkę. Plastry ananasa osączyć z zalewy na sicie i również pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę osączyć. Pokrojonego selera przełożyć na sito, przelać wrzątkiem, by trochę zmiękł i ostudzić. Następnie do miski przełożyć przestudzonego selera, ananasa, kukurydzę oraz ryż i posiekane orzechy. Dodać kilka łyżek majonezu, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przed podaniem dobrze jest sałatkę schłodzić w lodówce.
Składniki:
- 2 selery naciowe;
- 1 puszka ananasa;
- 1 puszka kukurydzy;
- niecała szklanka ryżu ugotowanego na sypko;
- około 10 dkg orzechów lub migdałów;
- majonez;
- sól;
- pieprz;
Łodygi selera umyć i pokroić w drobną kostkę. Plastry ananasa osączyć z zalewy na sicie i również pokroić w drobną kostkę. Kukurydzę osączyć. Pokrojonego selera przełożyć na sito, przelać wrzątkiem, by trochę zmiękł i ostudzić. Następnie do miski przełożyć przestudzonego selera, ananasa, kukurydzę oraz ryż i posiekane orzechy. Dodać kilka łyżek majonezu, doprawić solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Przed podaniem dobrze jest sałatkę schłodzić w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz