Przepis na te roladę znalazłam tutaj.
Od razu zainteresowałam się tym ciastem, bo miało taki ciekawy
kolor...:) Rolada okazała się delikatna, smaczna i taka... wiosenna:)
Składniki na ciasto:
Ubić dobrze całe jajka z cukrem na puszystą masę, do mikstury jajecznej dodać przesianą make i "matchę", następnie dodać masło (wystudzone) i mleko, wszystko wymieszać, wyłożyć do przygotwanej blaszki (35x20 cm- wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej maslem). Piec 15 min w temperaturze 180o C. Upieczone ciasto należy wyłożyć na posypaną lekko cukrem kryształem ściereczkę i zwinąć razem ze ściereczką w roladę. Ciasto dobrze wystudzić.
Składniki na masę:
Śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru kryształu i cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dodać pokrojone w kostkę i dobrze odsączone brzoskwinie.
Wystudzone ciasto rozwinąć, wyłożyć równo na nim śmietanę z brzoskwiniami i lekko zwinąć w roladę. Roladę pozmarować z wierzchu śmietaną (zostawić jakieś 3 łyżki z ubitej wcześniej śmietany). Ciasto udekorować wedle własnej fantazji:)
Uwagi: W przepisie, z którego korzystałam zamiast brzoskwiń było mango, zatem recepturę na krem trochę zmieniłam. Użyłam po prostu własnej fantazji...:)
Składniki na ciasto:
- 3 jajka;
- 70g cukru;
- 1 łyzeczka "matcha" (zielona herbata w proszku);
- 80g mąki pszennej;
- 2 łyżki mleka;
- 1 łyżka masla, roztopionego;
Ubić dobrze całe jajka z cukrem na puszystą masę, do mikstury jajecznej dodać przesianą make i "matchę", następnie dodać masło (wystudzone) i mleko, wszystko wymieszać, wyłożyć do przygotwanej blaszki (35x20 cm- wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanej maslem). Piec 15 min w temperaturze 180o C. Upieczone ciasto należy wyłożyć na posypaną lekko cukrem kryształem ściereczkę i zwinąć razem ze ściereczką w roladę. Ciasto dobrze wystudzić.
Składniki na masę:
- 500 ml śmietany 30%;
- kilka brzoskwiń z puszki (mogą być inne owoce);
- 1 cukier waniliowy;
- 1 łyżka cukru kryształu;
Śmietanę ubić na sztywno z łyżką cukru kryształu i cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany dodać pokrojone w kostkę i dobrze odsączone brzoskwinie.
Wystudzone ciasto rozwinąć, wyłożyć równo na nim śmietanę z brzoskwiniami i lekko zwinąć w roladę. Roladę pozmarować z wierzchu śmietaną (zostawić jakieś 3 łyżki z ubitej wcześniej śmietany). Ciasto udekorować wedle własnej fantazji:)
Uwagi: W przepisie, z którego korzystałam zamiast brzoskwiń było mango, zatem recepturę na krem trochę zmieniłam. Użyłam po prostu własnej fantazji...:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz