Na te ciasteczka natknęłam się już kilka lat temu.
Przywiozła mi je kuzynka z wesela i to prosto ze Słowacji. Przywiozła,
bo wiedziała, że mnie zainteresują:) Ciastka bardzo mi się spodobały,
ale w żaden sposób nie mogłam wykombinować, jak są zrobione i według
jakiego przepisu. Aż tu masz! Nagle na przepis natknęłam się tutaj, a potem na blogu Glimmer Creations. Postanowiłam że też upiekę te ciasteczka:) Upiekłam... i nie żałuję! Są smaczne, ciekawe i takie zaskakujące!
Składniki:
- 4 jaja;
- 250 ml oleju;
- 250 g cukru kryształu;
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 4 łyżki mąki pszennej;
później trzeba dodać:
- 500 g mąki pszennej;
Składniki na nadzienie:
- 1 słoik nutelli lub lemon curd albo inny ulubiony dżem;
Składniki na kolor:
- barwnik spożywczy czerwony i żółty;
- 1 szklanka mleka;
- 0,5 - 1 szklanka cukru kryształu;
Wykonanie:
Całe
jaja, cukier kryształ i ekstrakt waniliowy wymieszać w naczyniu, dodać
olej, potem mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki
razem zmiksować. Następnie ciasto odstawić na 1 godzinę, by odpoczęło.
Po upływie godziny do ciasta wmieszać ręcznie pół kilograma mąki.
Dwie duże blaszki wyłożyć papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzać do 180oC.
Z ciasta formować kulki mniejsze od orzecha włoskiego. By łatwiej było
formować ciastka, dłonie należy natłuścić olejem. Kulki z ciasta należy
układać na blaszce, robiąc przy tym odstępy między nimi około 2,5 cm. Do
piekarnika wkładamy obie blaszki, jedna nad drugą. Ciasteczka pieczemy
15-20 minut, w połowie czasu pieczenia należy blaszki zamienić miejscami
w piekarniku. Upieczone ciastka powinny pozostać białe.
W
wystudzonych ciasteczkach, łyżeczką do melona wydrążamy otwory w
spodniej części ciastek. To ma być miejsce na nadzienie. W miseczce
należy wymieszać rozdrobnione okruchy pozostałe z wydrążania otworów z
nutellą lub ulubionym dżemem ( okruchy ciastek dodawaj po trochę do
nutelli czy dżemu, żeby nadzienie nie było za gęste). Gotowe nadzienie
należy łyżeczką nakładać w otwory w ciastkach i ciasteczka składać w
brzoskwinki.
Następnie do dwóch miseczek
należy wlać po pół szklanki mleka oraz po kilka kropli barwnika. Do
jednej miseczki dajemy barwnik żółty, do drugiej czerwony. Przygotowane
brzoskwinki zanurzamy w zabarwionym mleku (krótko, by tylko złapały
kolor) i obtaczamy w cukrze krysztale.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz