czwartek, 29 marca 2012

3 BIT

Przepis na to ciasto znalazłam tutaj. Joanna pisze, że ciasto jest pyszne i je poleca. Skorzystałam z przepisu, bo zaintrygowała mnie masa, o której już słyszałam, ale jeszcze jej nie przygotowywałam:) Bałam się, że masa będzie za słodka i trochę sceptycznie do niej podeszłam. Okazało się, że masa fajnie współgra z herbatnikami i ciastem biszkoptowym. Jeżeli zaś chodzi o 3Bita w całości to polecam upiec go wcześniej - musi poleżeć, żeby herbatniki trochę zmiękły. U mnie ciacho było fajne po dwóch dniach:) Przepis oczywiście trochę zmodyfikowałam, bo biszkopt upiekłam "po swojemu", a z racji tego, że lubię ciasta wilgotne to je lekko naponczowałam:) 



Składniki na cisto biszkoptowe (wg mojego przepisu):
  • 6 jaj;
  • 1 szklanka cukru kryształu;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1/4 szklanki kakao ciemnego;
  • 3/4 szklanki mąki pszennej;
Wykonanie:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i nadal ubijać, aż cukier rozpuści się w białkach. Dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Następnie dodać przesianą przez sito mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej papierem pergaminowym, wyrównać. Biszkopt piec w temperaturze 180oC około 30 minut. Po upieczeniu ciasto wystudzić, zimne przekroić na pół. Blaty biszkoptowe można delikatnie naponczować.

Składniki na poncz:
  • 1/2 szklanki mocnej herbaty;
  • mały kieliszek rumu lub kilka kropli aromatu rumowego;
Wykonanie:
Zimną herbatę wymieszać z rumem lub aromatem rumowym i ponczować ciasto biszkoptowe. Ot, cała filozofia:)

Składniki na masę:
  • 25 dkg masła;
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (533g);
Wykonanie:
Masło utrzeć na puszysty krem, dodawać powoli mleko, cały czas przy tym ucierając.

Dodatkowo:
  • 400 g herbatników szkolnych;
Przełożenie ciasta: biszkopt-masa-herbatniki (ułożone jeden obok drugiego)-masa-herbatniki-masa-herbatniki-masa-biszkopt. Wierzch ciasta posmarować masą i polać polewą czekoladową. Ciasto udekorować według własnego uznania.

10 komentarzy:

  1. To moje ulubione ciasto! Dodaję jeszcze warstwę bitej śmietany, polecam http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2012/01/ciasto-3-bit.html :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciasto cudne,ja jednak mieszkam poza Polska,wiec mysle ,ze byloby super podac jakiej wielkosci jest to mleko,dziekuje,Maja38.

    OdpowiedzUsuń
  3. Już się robi:) Jest to mleko słodzone zagęszczone 8% tłuszczu, 533g (w Polsce to mleko w puszce). Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. oooo, ale wygląda! ie jadłam go jeszcze, pomimo jego sławy.
    ale wygląda świetnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. To tego mleka nie gotujemy 2,5h?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie gotujemy tego mleka. Przy ucieraniu kremu dobrze jest jak masło i mleko mają jednakową pokojową temperaturę.

      Usuń
  6. Czy ciasto sie nie rozpada? I czy jest bardzo słodkie? Zastanawiam się czy nie lepiej dodac krakersy??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie robiłam tego ciasta z krakersami więc nie wiem jak smakuje. Ciasto nie rozpada się, bo ciastka zwilgotnieją od masy. Czasami nasączam je lekko kawą wymieszaną z likierem amaretto. Czy za słodkie? Dla mnie nie, ale to kwestia gustu.

      Usuń
  7. Proszę podać wymiar blechy na którym było pieczone to ciasto.Chcę żeby moje ciasto było równie wysokie i nie wiem czy nie muszę zwiększyć proporcji,dzięki!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Forma o wymiarach 30x25 cm. Wymiary te są wymiarami dna formy.

      Usuń