Lekka i smaczna i szybka w wykonaniu:) Przepis pochodzi z książki "Tradycyjna kuchnia polska" wyd. Prószyński i S-ka.
Składniki:
Owoce i warzywa umyć i osączyć. Wymieszać majonez ze śmietaną, sokiem z cytryny, dodać roztarty czosnek. Kapustę cienko poszatkować, w miarę krojenia dodawać do sosu. Wydrylowane śliwki pokroić w paski. Obrane jabłko i cebulę pokroić w drobną kostkę, połączyć wszystkie składniki, wymieszać z posiekaną natką pietruszki lub koprem. Podawać do mięs, ryb i dań jarskich.
Składniki:
- 30 dag kapusty pekińskiej;
- jabłko;
- cebula;
- 10 dag suszonych śliwek kalifornijskich;
- 3 ząbki czosnku;
- ćwierć szklanki majonezu;
- 2 łyżki śmietany;
- natka pietruszki (ja dodałam posiekany koperek);
- sok z cytryny;
- pieprz, sól;
- dodałam trochę szczypiorku;
Owoce i warzywa umyć i osączyć. Wymieszać majonez ze śmietaną, sokiem z cytryny, dodać roztarty czosnek. Kapustę cienko poszatkować, w miarę krojenia dodawać do sosu. Wydrylowane śliwki pokroić w paski. Obrane jabłko i cebulę pokroić w drobną kostkę, połączyć wszystkie składniki, wymieszać z posiekaną natką pietruszki lub koprem. Podawać do mięs, ryb i dań jarskich.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz