piątek, 24 lutego 2012

Surówka z kapusty pekińskiej

Lekka i smaczna i szybka w wykonaniu:) Przepis pochodzi z książki "Tradycyjna kuchnia polska" wyd. Prószyński i S-ka.



Składniki:
  • 30 dag kapusty pekińskiej;
  • jabłko;
  • cebula;
  • 10 dag suszonych śliwek kalifornijskich;
  • 3 ząbki czosnku;
  • ćwierć szklanki majonezu;
  • 2 łyżki śmietany;
  • natka pietruszki (ja dodałam posiekany koperek);
  • sok z cytryny;
  • pieprz, sól;
  • dodałam trochę szczypiorku;
Wykonanie:
Owoce i warzywa umyć i osączyć. Wymieszać majonez ze śmietaną, sokiem z cytryny, dodać roztarty czosnek. Kapustę cienko poszatkować, w miarę krojenia dodawać do sosu. Wydrylowane śliwki pokroić w paski. Obrane jabłko i cebulę pokroić w drobną kostkę, połączyć wszystkie składniki, wymieszać z posiekaną natką pietruszki lub koprem. Podawać do mięs, ryb i dań jarskich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz