piątek, 24 lutego 2012

Sałatka nicejska

Przepis na tę sałatkę wygrzebałam w dawno wydanym czasopiśmie, które regularnie czytam. Jest to "Super Linia". Sałatka okazała się dobrym, kolorowym i sytym dańkiem na drugie śniadanko do pracy:) Polecam:)



Składniki:
  • 100 g tuńczyka w sosie własnym;
  • 100 g fasolki czerwonej;
  • 1 cebula;
  • 1/2 strąka żółtej papryki;
  • 1 jajko;
  • 5 oliwek zielonych;
  • kilka listków sałaty (ja daję lodową);
  • 2 łyżeczki octu winnego;
  • 2 łyżeczki oliwy;
  • sól, cukier i pieprz do smaku;
Wykonanie:
Jajko ugotować na twardo. Cebulę posiekać, paprykę pokroić w kostkę. Tuńczyka odsączyć. Oliwki pokroić na połówki. Liście sałaty porwać na drobne kawałki. Fasolkę odcedzić i przelać zimną wodą, a obrane jajko pokroić w grubą kostkę lub ósemki. Składniki wymieszać i polać sosem z oliwy, utartej z octem, przyprawionym do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz