niedziela, 26 lutego 2012

Kalafior i brokuły zapiekane z szynką

Bardzo smaczna zapiekanka, lekka, dietetyczna i szybka:) Polecam. Przepis pochodzi z "Przyślij przepis!", a autorką jest A.Wojciechowska.



Składniki:
  • 400 g kalafiora;
  • 400 g brokułów;
  • 150 g szynki (lub innej wędliny);
  • 2 średnie marchewki;
  • 150 g żółtego sera;
  • 2 jajka;
  • sól, pieprz;
Wykonanie:
Kalafiora i brokuła oczyszczamy, myjemy i dzielimy na małe różyczki. Gotujemy osobno w lekko osolonej wodzie na półtwardo i odcedzamy.
Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w talarki. Wkładamy do garnka, zalewamy do połowy wodą i gotujemy około 5 minut na małym ogniu pod przykryciem (również na półtwardo), a następnie odcedzamy.
Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z jajkami oraz solą i pieprzem (przyprawiamy dość pikantnie). Warzywa delikatnie mieszamy i dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę. Przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, zalewamy masą serowo-jajeczną i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 2000C, aż ser się zrumieni.
Zapikanka lepiej smakuje, gdy warzywa są lekko półtwarde, bo wtedy zachowują swój smak. Amatorom bardziej pikantnych doznań smakowych Pani A.Wojciechowska proponuje zamianę szynki na salami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz