Witam Cię serdecznie:) Bardzo się cieszę, że do mnie zaglądasz. Mam nadzieję, że któryś z moich przepisów przypadnie Ci do gustu i na długo zagości w Twoim menu:)
środa, 26 stycznia 2011
Zuzia
Uwielbiam to ciasto:)
Ciasto miodowe:
30 dkg mąki pszennej;
15 dkg margaryny;
8 dkg cukru pudru;
1 łyżka sody oczyszczonej;
1 jajko;
2 łyżki miodu;
Sypkie składniki przesiać przez sito, dodać margarynę i posiekać. Na koniec drobne grudki lekko rozetrzeć palcami. Dodać miód i jajko i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części i upiec dwa oddzielne cienkie placki. Ciasto pieczemy w temp. 180 st.C około 12 minut.
Biszkopt:
4 jajka;
0,5 szklanki cukru kryształu;
0,5 szklanki mąki pszennej;
0,5 szklanki mąki ziemniaczanej;
1 płaska łyżka proszku do pieczenia;
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier kryształ i ubijać, aż cukier się rozpuści. Dodać przesiane przez sito obie mąki i proszek do pieczenia, lekko wymieszać. Piec w tej samej blaszce co placki miodowe w temp. 180 st.C około 25 minut.
Masa:
0,5 l mleka;
1 łyżka mąki ziemniaczanej;
15 dkg cukru kryształu;
1 cukier waniliowy;
1 margaryna Kasia;
Margarynę roztopić. Mleko z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną zagotować. Podczas gotowania mleko należy cały czas mieszać, bo łatwo się przypala. Do gotującego mleka wlewać cienkim strumieniem roztopioną margarynę i cały czas energicznie mieszać. Ciasto przełożyć gorącą masą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz