środa, 26 stycznia 2011

Zuzia

Uwielbiam to ciasto:)





Ciasto miodowe:


  • 30 dkg mąki pszennej;
  • 15 dkg margaryny;
  • 8 dkg cukru pudru;
  • 1 łyżka sody oczyszczonej;
  • 1 jajko;
  • 2 łyżki miodu;
Sypkie składniki przesiać przez sito, dodać margarynę i posiekać. Na koniec drobne grudki lekko rozetrzeć palcami. Dodać miód i jajko i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części i upiec dwa oddzielne cienkie placki. Ciasto pieczemy w temp. 180 st.C około 12 minut.


Biszkopt:
  • 4 jajka;
  • 0,5 szklanki cukru kryształu;
  • 0,5 szklanki mąki pszennej;
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej;
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia;
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier kryształ i ubijać, aż cukier się rozpuści. Dodać przesiane przez sito obie mąki i proszek do pieczenia, lekko wymieszać. Piec w tej samej blaszce co placki miodowe w temp. 180 st.C około 25 minut.


Masa:
  • 0,5 l mleka;
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
  • 15 dkg cukru kryształu;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 margaryna Kasia;
Margarynę roztopić. Mleko z cukrem kryształem, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną zagotować. Podczas gotowania mleko należy cały czas mieszać, bo łatwo się przypala. Do gotującego mleka wlewać cienkim strumieniem roztopioną margarynę i cały czas energicznie mieszać.
Ciasto przełożyć gorącą masą.

Przełożenie:
  • placek miodowy;
  • powidło śliwkowe;
  • 1/2 masy;
  • biszkopt;
  • 1/2 masy;
  • powidło śliwkowe;
  • placek miodowy;
  • polewa czekoladowa;

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz