czwartek, 16 października 2014

Gulasz z fasolki szparagowej




Mega pyszne danie! Lekkie, smaczne i pożywne! Gotowałam je już kilka razy i ciągle mi smakuje:) Danie jest podobne do leczo, ale zupełnie inne. Najbardziej smakuje mi podane z makaronem. Przepis znalazłam na blogu "Uwaga Babcia Gotuje", tam też możecie zobaczyć filmik autorki przepisu, na którym podglądniecie jak taki gulasz przygotować. Polecam!





Składniki:
  • 700 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej);
  • 500 g dobrej kiełbasy;
  • około 700 g papryki (żółta, zielona, czerwona);
  • 1 duża cebula;
  • 300 g pomidorów;
  • 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju;
  • 5 łyżek śmietany kwaśnej;
  • sól, pieprz, pieprz cayenne do smaku;


Fasolkę szparagową oczyścić, odciąć końcówki i jeżeli ma włókna wzdłuż zrośnięcia to należy je zdjąć. Tak oczyszczoną fasolkę pokroić na kawałki o długości około 3 cm i dokładnie wypłukać pod strumieniem bieżącej wody.Fasolkę wrzucić do lekko posolonej gotującej się wody i gotować około 3 minut. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w nie za dużą kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Umytą paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i białe błonki i pokroić w paski o długości około 5 cm. Kiełbasę obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki.
W dużej patelni lub rondlu rozgrzać olej i poddusić na nim cebulę, dodać paprykę i fasolkę i dusić wszystko razem przez około 15 minut. Następnie dodać pomidory i kiełbasę, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez kolejne 25 minut. Po tym czasie dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i delikatnie pieprzem cayenne, wymieszać.Sprawdzić smak potrawy i ewentualnie jeszcze doprawić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz