wtorek, 15 lipca 2014

Sałatka pieczarkowo-kurczakowa




Sałatka powstała z braku weny twórczej :) I dobrze się stało, że nic mi się robić nie chciało, bo do miski wrzucałam to i owo tak sobie... I wyszła pyszna sałatka:) Zaraz po przygotowaniu sałatka jest dosyć ostra i lekko kwaśna, ale po przetrzymaniu w lodówce następnego dnia łagodnieje i bardzo przyjemnie smakuje:)






Składniki:
  • 420 g marynowanych pieczarek;
  • 1 średniej wielkości cebula;
  • 1 podwójna pierś z kurczaka;
  • 8 jajek;
  • 250 g sera żółtego;
  • 1 pęczek zielonej pietruszki;
  • 5 ogórków konserwowych (średniej wielkości);
  • majonez;
  • gęsty jogurt;
  • 3 ząbki czosnku;
  • sól i pieprz;


Pieczarki i ogórki odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Jaja ugotować na twardo. Pierś z kurczaka ugotować na wodzie z dodatkiem odrobiny vegety. Ser żółty, jajka, obraną cebulę i ugotowane mięso z kurczaka pokroić w kostkę. Umytą i osuszoną zieloną pietruszkę drobno posiekać. Przygotowane składniki wymieszać.
Majonez z jogurtem wymieszać w proporcji 1:1, dodać przeciśnięte przez praskę 3 ząbki czosnku, sól i pieprz, wszystko razem dobrze wymieszać.  Sos majonezowy dodać do pokrojonych składników sałatki, wymieszać.
Sałatkę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki, by nabrała smaku:)




3 komentarze:

  1. Moja sałątka z dodatkiem cebuli i jogurtu. Zmiana od wrzucania :) Pozdrówki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ją! :)

    OdpowiedzUsuń