piątek, 10 stycznia 2014

Ciasto cytrynowo-jogurtowe z malinami



Proste, szybkie i smaczne. Przepis znalazłam w Małej Cukierence i polecam wszystkim!!!





Składniki:
  • 290g mąki pszennej;
  • 140g cukru pudru;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej;
  • szczypta soli;
  • 240g jogurtu naturalnego;
  • 2 łyżki soku z cytryny;
  • 2 duże jajka lekko ubite widelcem;
  • 4 łyżki masła;
  • skórka starta z 1 cytryny;
  • 200g malin;
  • 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego;
 
Wykonanie:
  Masło roztopić i przestudzić. Jogurt wymieszać z sokiem cytrynowym. Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszać w jednym naczyniu. W drugim naczyniu wymieszać jogurt z sokiem cytrynowym, jajka, masło, skórkę z cytryny i aromat śmietankowy. Do suchych składników dodać maliny i delikatnie je wymieszać. Następnie do składników z malinami dodać "mokre" składniki i krótko, delikatnie wszystko razem wymieszać łyżką.  Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy keksowej o wymiarach 25cmx12cm. Piec w temperaturze 160st.C na funkcji termoobieg przez 60 minut. Jeśli ciasto zacznie się przypiekać to po 40 minutach pieczenia można przykryć je folią aluminiową. Upieczone ciasto wystudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.


5 komentarzy:

  1. Wygląda cudnie <3 Pychotka ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Lekko, owocowo i bardzo smacznie. Świetny przepis, chętnie upiekę takie ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowne ciasto, pachnące latem. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy można użyć malin mrożonych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie próbowałam, ale myślę, że można. Do pieczenia muffinek często używam mrożonych i jest ok, więc i tu przykrych niespodzianek być nie powinno.

      Usuń