czwartek, 3 października 2013

Deser Tiramisu


Echhh..., przepyszne! Tyle Wam powiem:)




Składniki na 4 porcje:
  • 4 jaja;
  • 250 g serka mascarpone;
  • 4 łyżki cukru;
  • 2 łyżki kawy cappucino;
  • 2 łyżki amaretto lub rumu;
  • 1 łyżeczka żelatyny;
  • 4 łyżki bitej śmietany (nie jest konieczna);

Wykonanie:
Żółtka utrzeć z cukrem na parze, dodać alkohol i cappucino. Ubijać tak długo, aż powstanie gładka masa. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody i dodać do masy jajecznej. Ostudzić. Następnie dodać serek mascarpone i ubitą śmietanę, delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i połączyć z masą serową.
Podłużne biszkopty ułożyć w pucharkach. Pucharki wypełnić kremem. Wierzch posypać kakao lub startą gorzką czekoladą.

2 komentarze: