Pyszny torcik, tak tak pyszny! Delikatność jogurtu, posmak kawy... to co lubię najbardziej:) No i to słowo w nazwie... tort.
Ciasto:
- 2 łyżki bułki tartej;
- 125g masła;
- 80g cukru pudru;
- 4 łyżeczki cukru waniliowego;
- szczypta soli;
- 2 jajka;
- 100g mąki pszennej;
- 50g mąki ziemniaczanej;
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
Biały krem:
- 750g jogurtu naturalnego;
- 90g cukru pudru;
- 5 łyżeczek żelatyny;
- 2 łyżki gorącej wody;
- 200 ml śmietany 30%;
Ciemny krem i dekoracja:
- 450g jogurtu naturalnego;
- 80g cukru pudru;
- 4 łyżki kawy rozpuszczalnej;
- 4 łyżeczki żelatyny;
- 2 łyżki gorącej wody;
- kakao do dekoracji;
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 200oC. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Miękkie masło ucieramy z cukrem, 2 łyżeczkami cukru waniliowego i szczyptą soli na kremową masę. Ucierając dodajemy po jednym całym jajku. Następnie przesiewamy do masy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie miksujemy. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy, delikatnie równamy i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Następnie ciasto wykładamy na paterę i i spinamy obręczą do tortów.
Biały krem: Jogurt łączymy z cukrem i 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i łączymy z 3 łyżkami masy jogurtowej, a następnie z resztą jogurtu. Ubijamy 100 ml kremówki i delikatnie łączymy z białą masą jogurtową. 2/3 kremu wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Pozostały krem odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej.
Ciemny krem: Jogurt mieszamy z cukrem i kawą w proszku. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i łączymy z 3 łyżkami masy jogurtowej, a następnie z pozostałym ciemnym kremem. Ubijamy na sztywno 100 ml kremówki i delikatnie łączymy z masą kawową. Ciemny krem wykładamy na jasny krem.
Tort wkładamy ponownie do lodówki i schładzamy około 20 minut. Odłożony biały krem mieszamy i delikatnie wykładamy na ciemny krem.
Ciasto wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem tort posypać kakao.
Piekarnik nagrzać do 200oC. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Miękkie masło ucieramy z cukrem, 2 łyżeczkami cukru waniliowego i szczyptą soli na kremową masę. Ucierając dodajemy po jednym całym jajku. Następnie przesiewamy do masy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie miksujemy. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy, delikatnie równamy i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Następnie ciasto wykładamy na paterę i i spinamy obręczą do tortów.
Biały krem: Jogurt łączymy z cukrem i 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i łączymy z 3 łyżkami masy jogurtowej, a następnie z resztą jogurtu. Ubijamy 100 ml kremówki i delikatnie łączymy z białą masą jogurtową. 2/3 kremu wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Pozostały krem odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej.
Ciemny krem: Jogurt mieszamy z cukrem i kawą w proszku. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i łączymy z 3 łyżkami masy jogurtowej, a następnie z pozostałym ciemnym kremem. Ubijamy na sztywno 100 ml kremówki i delikatnie łączymy z masą kawową. Ciemny krem wykładamy na jasny krem.
Tort wkładamy ponownie do lodówki i schładzamy około 20 minut. Odłożony biały krem mieszamy i delikatnie wykładamy na ciemny krem.
Ciasto wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem tort posypać kakao.
Ale ładny !
OdpowiedzUsuńCudnie wygląda, smakuje zapewne jeszcze lepiej:)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie!
OdpowiedzUsuńpiękny:)
OdpowiedzUsuńależ ja lubię tutaj wpadać:D