czwartek, 12 września 2013

Tort latte-macchiato z jogurtem


Pyszny torcik, tak tak pyszny! Delikatność jogurtu, posmak kawy... to co lubię najbardziej:) No i to słowo w nazwie... tort. 



Ciasto:
  • 2 łyżki bułki tartej;
  • 125g masła;
  • 80g cukru pudru;
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego;
  • szczypta soli;
  • 2 jajka;
  • 100g mąki pszennej;
  • 50g mąki ziemniaczanej;
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
 
 Biały krem:
  • 750g jogurtu naturalnego;
  • 90g cukru pudru;
  • 5 łyżeczek żelatyny;
  • 2 łyżki gorącej wody;
  • 200 ml śmietany 30%;
 
Ciemny krem i dekoracja:
  • 450g jogurtu naturalnego;
  • 80g cukru pudru;
  • 4 łyżki kawy rozpuszczalnej;
  • 4 łyżeczki żelatyny;
  • 2 łyżki gorącej wody;
  • kakao do dekoracji;
 
Wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 200oC. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
Miękkie masło ucieramy z cukrem, 2 łyżeczkami cukru waniliowego i szczyptą soli na kremową masę. Ucierając dodajemy po jednym całym jajku. Następnie przesiewamy do masy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie miksujemy. Ciasto wylewamy do przygotowanej formy, delikatnie równamy i pieczemy 30 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Następnie ciasto wykładamy na paterę i i spinamy obręczą do tortów.
Biały krem: Jogurt łączymy z cukrem i 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i łączymy z 3 łyżkami masy jogurtowej, a następnie z resztą jogurtu. Ubijamy 100 ml kremówki i delikatnie łączymy z białą masą jogurtową. 2/3 kremu wykładamy na ciasto i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Pozostały krem odstawiamy w miejsce o temperaturze pokojowej.
Ciemny krem: Jogurt mieszamy z cukrem i kawą w proszku. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i łączymy z 3 łyżkami masy jogurtowej, a następnie z pozostałym ciemnym kremem. Ubijamy na sztywno 100 ml kremówki i delikatnie łączymy z masą kawową. Ciemny krem wykładamy na jasny krem.
Tort wkładamy ponownie do lodówki i schładzamy około 20 minut. Odłożony biały krem mieszamy i delikatnie wykładamy na ciemny krem.
Ciasto wstawić na noc do lodówki. Przed podaniem tort posypać kakao.


4 komentarze: