Kolejna odsłona ciast Siostry Anastazji z jej książki "100 nowych ciast". Ciasto pyszne, winne i znajdziesz w nim prawie wszystko: posmak winnego jabłka, marmoladę i bitą śmietanę... Tylko zupełnie nie wiem, dlaczego ciasto zwie się Zefiryna? Mimo to, polecam ciasto upiec.
Składniki na ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej;
- 150 g cukru pudru;
- 150 g masła;
- 2 żółtka;
- 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia;
- 1/3 łyżeczki amoniaku;
Mąkę pszenną wraz z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i amoniakiem przesiać przez sito. Do sypkich składników dodać schłodzoną margarynę i posiekać. Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto. Formę do pieczenia (u mnie 20x32 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie i bokach formy rozwałkować ciasto.
Dodatki:
- 8-9 średniej wielkości jabłek;
- 1 l mleka;
- 4 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (160g);
- 2-3 łyżki cukru;
- 2 cukry waniliowe;
- 1 mały słoik twardej marmolady (u mnie był dżem morelowy lekko kwaśny);
Jabłka umyć, osuszyć i obrać, przekroić na połówki i wydrążyć gniazda nasienne. Połówki jabłek układać na kruchym cieście, środki wypełnić marmoladą.
Z mleka, cukru, cukru waniliowego, budyniu ugotować budyń i jeszcze ciepłym (nie gorącym!) zalać jabłka. Ciasto piec w temperaturze 180 st.C około 70 minut.
Składniki na śmietanę:
- 0,5 l śmietany kremówki 30% lub 36%;
- 3 łyżeczki żelatyny;
- cukier puder wg własnego uznania;
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać letnią żelatynę, cały czas przy tym miksując. Śmietanę rozprowadzić na powierzchni upieczonego i dobrze wystudzonego ciasta.
Gdy śmietana zastygnie, wierzch ciasta polać polewą czekoladową.
Uwagi:
1. Zamiast żelatyny, do śmietany można dodać galaretkę cytrynową: galaretkę rozpuścić w jednej niepełnej szklance gorącej wody, przestudzić i letnią dodać do śmietany pod koniec jej ubijania.
2. Wierzch ciasta można posypać startą na tarce czekoladą (zamiast polewy czekoladowej).
Wow!
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i ma same smaczne warstwy :-) Czy powinny być jakieś konkretne gatunki jabłek czy jest to obojętne ???
OdpowiedzUsuńMyślę, że obojętnie jakie jabłka mogą być. Najlepiej to nie za twarde i nie za miękkie:) Ważne jest, żeby w czasie pieczenia zmiękły, ale się nie rozpadły.
OdpowiedzUsuńfajne ciasta, pomysłowe, bardzo mi się podobają jak smakują dopiero sie okaże jak je zrobię.
OdpowiedzUsuńPrzepis skopiował profil na facebooku o nazwie Pyszne Przepisy
OdpowiedzUsuńhttps://www.facebook.com/Pyszne-Przepisy-418583244968762/
Dzięki Weronika:) Wyskakuje mi, że treść obecnie jest nie dostępna. Mam nadzieję, że ktoś się zreflektował i zdjęcie usunął. Jeszcze raz dziękuję:)
Usuń