niedziela, 24 lutego 2013

Czekoladowy mus z jabłkami

Czekoladowy Weekend organizowany przez Atinkę okazał się okazją do przygotowania przeze mnie tegoż musu, który chodził za mną od... około dwóch lat:)
Mus jest pyszny i myślę, że posmakuje nie tylko tym uwielbiającym czekoladę. Dodatek jabłek to fantastyczny pomysł, bo wraz z rumem znakomicie współgrają z czekoladą w tym deserze. Polecam!
Przepis znalazłam tutaj, ale zmieniłam trochę proporcje składników.





Składniki na 5 porcji:
     
          Purre:
  • 12 g masła;
  • 120 g jabłek obranych i pokrojonych w kostkę;
  • 18 g cukru kryształu;
  • 0,5 łyżeczki cynamonu;
  • 25 g rumu;
Wykonanie:
Masło roztopić, dodać jabłka i smażyć do miękkości. Następnie dodać cukier i cynamon i smażyć do momentu, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać rum, wymieszać i jabłka odstawić do wystudzenia.

           Mus czekoladowy:
  • 75 g śmietany 30%;
  • szczypta cynamonu;
  • 200 g gorzkiej czekolady;
  • 150 g białka;
  • 30 g cukru kryształu;
Wykonanie:
Czekoladę wraz ze śmietanką roztopić na parze. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę, dodać do przestudzonej czekolady, delikatnie wymieszać. Na końcu dodać ostudzone jabłka i wymieszać. Mus rozłożyć do pucharków. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny.

           Jabłka na wierzch deseru:
  • 24 g masła;
  • 120 g jabłek;
  • 1,5 łyżki cukru kryształu;
Wykonanie:
Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Masło roztopić, dodać jabłka i smażyć, aż jabłka zmiękną. Dodać cukier i nadal smażyć, aż cukier lekko się skarmelizuje. Ciepłe jabłka wyłożyć na chłodny deser.

Moje uwagi:  Użyłam do deseru szklaneczek o pojemności 150 ml.

 




       

4 komentarze:

  1. Wow, Alinko, mus wygląda znakomicie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. pyszności! dostałam ślinotoku:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny deserk przygotowałaś na Czekoladowy Weekend:) Bardzo sie cieszę, że przyłączyłaś się do zabawy :) Pozdrawia serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń