wtorek, 16 października 2012

Szarlotka

Na ten przepis natknęłam się przeglądając stare gazetki z przepisami. Poczytałam, pomyślałam i upiekłam:) Szarlotka jest pyszna... zresztą jabłka, rodzynki, rum, kokos... to musi być pyszne! Przepis pochodzi z "Babeczki" nr 9/169/2006. Proporcje ciasta zmieniłam troszkę dla własnych potrzeb i podaję tutaj tak, jak ja robiłam.





 Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 190 g margaryny;
  • 3 żółtka;
  • 2,5 łyżki cukru pudru;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1,5 łyżki śmietany;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
Wykonanie:
Do przesianej przez sito na stolnicę mąki dodać margarynę i siekać nożem do chwili, gdy nie będzie widocznych grudek. Następnie dodać pozostałe składniki i szybko zarobić ciasto, które należy owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez min. 1 godzinę. 3/4 schłodzonego ciasta rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wyłożyć nim dno i boki większej formy (formę należy wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia). Ciasto podpiec w temperaturze około 180 st.C przez około 15 minut na lekko złoty kolor. Na podpieczone ciasto wyłożyć masę jabłkową, następnie masę kokosową, a na to bezę. Na tarce o dużych oczkach zetrzeć na wierzch resztę ciasta ( ciasto można trochę zmrozić w zamrażarce - lepiej się ściera). Całość piec w temperaturze 180 st.C przez około 40 minut.

Składniki na masę jabłkową:
  • 1,5 kg jabłek;
  • 100 g cukru kryształu;
  • 2 opakowania budyniu waniliowego;
  • 250 ml soku jabłkowego;
  • 4 łyżki wody;
  • 100 g rodzynek;
  • 6 łyżek rumu;
  • cynamon do smaku;
Wykonanie:
Rodzynki zalać wrzącą wodą i odstawić na 20 minut, następnie osączyć je na sitku, przełożyć do salaterki i zalać rumem-odstawić na co najmniej 2 godziny. Umyte jabłka obrać, podzielić na ćwiartki i wykroić gniazda nasienne. Włożyć jabłka do rondla, wlać wodę i prażyć na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy jabłka całkowicie się rozprażą, dodać do nich cukier i wlać rozprowadzony w soku jabłkowym budyń. Całość gotować 5 minut. Do gorącej masy jabłkowej dodać namoczone w rumie rodzynki i cynamon. Całość dokładnie wymieszać i wyłożyć na podpieczone ciasto.

Składniki na masę kokosową:
  • 200 g wiórków kokosowych;
  • 125 ml mleka;
  • 4 łyżki cukru;
Wykonanie:
 Wiórki kokosowe zalać wrzącym mlekiem, dodać cukier i wszystko razem gotować na małym ogniu przez 5 minut, cały czas mieszając i wyłożyć na masę jabłkową.

Składniki na bezę:
  • 5 białek;
  • 120 g cukru kryształu;
  • 1 opakowanie kisielu wiśniowego;
Wykonanie:
Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania stopniowo dodawać cukier. Gdy kryształki cukru rozpuszczą się, a piana będzie lśniąca, nie przerywając ubijania powoli wsypać kisiel i jeszcze chwilę ubijać. Bezę wyłożyć na masę kokosową.

8 komentarzy:

  1. fajnie wygląda z ta różową pianką ;))0

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna jest! Też robiłam z różową pianką, nie dość ,że smaczna to ładnie wygląda:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ apetycznie wygląda :-) Ponieważ jest klęska urodzaju jeśli chodzi o jabłka to chętnie skorzystam z tego przepisu :-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam...... pyszniutkie ciasto :-))) Będzie często gościć na moim stole :-)

      Usuń
  4. Alinko wpraszam się na kawalek, przepysznie się prezentuje ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a co mozna uzyc do rodzynek zamiast rumu??? wodke?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można i wódkę i spirytus, a jak chcesz zapach rumu to do alkoholu dodaj kilka kropli aromatu rumowego.

      Usuń