poniedziałek, 29 października 2012

Napoleonka

A dzisiaj zapraszam na szybkie i pyszne ciacho, na napoleonkę:)


Składniki:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego (kupiłam w Biedronce);

Składniki na krem:
  • 1,5 l mleka;
  • 300 g cukru kryształu;
  • 3 cukry waniliowe;
  •  90 g mąki pszennej;
  • 180 g mąki ziemniaczanej;
  • 6 żółtek;

Ponadto:
  • cukier puder do posypania ciasta;

Wykonanie:
Ciasto francuskie delikatnie rozwinąć i razem z papierem pergaminowym przełożyć do blaszki, która wielkością odpowiada rozmiarom ciasta. Ciasto nakłuć widelcem na całej powierzchni i włożyć do nagrzanego do 210 st.C piekarnika. Piec na złoty kolor około 15-20 minut. Tak samo postąpić z drugim ciastem. Upieczone ciasta przestudzić.

1 l mleka zagotować z cukrem kryształem i cukrami waniliowymi. W 0,5 l mleka rozmieszać żółtka i mąki (należy dobrze rozmieszać, by nie było grudek). Mieszankę wlać do gotującego się mleka (tego z cukrami) i cały czas mieszając wszystko razem zagotować. Gotować, aż budyń dobrze zgęstnieje.

Upieczone ciasto francuskie przełożyć do formy, w której było wcześniej pieczone, na ciasto wyłożyć ugotowany gorący budyń i przykryć drugim płatem ciasta. Odstawić do wystudzenia. Przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem. Ciasto kroić ostrym nożem.

6 komentarzy:

  1. Smakowita napoleonka. Dawno nie jadłam.
    Pozdrawiam Alinko:*

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię napoleonki, ale zawsze kupuję. Twoja wygląda rewelacyjnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno nie jadłam, wygląda przepysznie, zrobiłam sobie na nią smaka, pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. I love Napoleons, I made them for the first time for the Daring Bakers last month and it was so delicious! Looking at yours makes me want to make it again! Delicious!

    OdpowiedzUsuń
  5. wypróbowałam,jest świetne.POZDRAWIAM IWA.

    OdpowiedzUsuń