czwartek, 16 sierpnia 2012

Miętowa serpentyna

Pyszny deser miętowo-czekoladowy, który już kiedyś prezentowałam na swoim poprzednim blogu. Smak tego deseru jest obłędny. Założę się, że ta słodkość posmakuje każdemu fanowi mięty i czekolady:)
Przepis z książki Jacqueline Bellefontaine "Czekolada" z moimi zmianami.


Składniki na 6 porcji:
  • 300 ml śmietanki kremowej 30% (u mnie Łaciata);
  • 150 ml kremowego twarożku lub gęstego jogurtu naturalnego (u mnie jogurt grecki);
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • 1 łyżka likieru miętowego;
  • 175 g czekolady deserowej;

Do dekoracji:
  • 200-300 ml śmietany kremowej 30%;
  • 1 łyżka cukru pudru;
  • czekolada do posypania;
 
Wykonanie:
1. W dużej misce ubić śmietanę kremówkę.
2. Dodać twarożek lub jogurt oraz cukier puder, starannie wymieszać. Przełożyć 1/3 masy do mniejszej miski, dolać likier miętowy i wymieszać. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, lekko przestudzić i wlać powoli do pozostałej bitej śmietany, cały czas miksując na wolnych obrotach mksera.
3. Do pucharków nakładać na przemian przygotowane masy, następnie lekko je wymieszać, aby uzyskać ciekawy efekt kolorystyczny.
4. Pozostałą śmietanę kremówkę ubić na sztywno z 1 łyżką cukru pudru. Każdy deser przybrać bitą śmietaną i posypać czekoladą. Przed podaniem lekko schłodzić w lodówce.


10 komentarzy:

  1. zapisane i niebawem wypróbuję :) Musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszności :)) do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ładnie podane i idealne połączenie smaków:)

    OdpowiedzUsuń
  4. jaaakie to pyszne musi byc *.*
    mam takie same szklaneczki! ^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. Esradan, thank you:) Greetings from Poland:)

      Usuń
  6. Alinka,Twój deser wygląda wspaniale ... Chciałbym spróbować...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aderiana, musisz sama spróbować zrobić ten deser lub przyjechać do mnie na ten deser:)

      Usuń