sobota, 30 czerwca 2012

Ciasto rabarbarowo-truskawkowe

Ciasto to nie omija u mnie sezonu rabarbarowego i truskawkowego chyba już od 10 lat:) Uwielbiam je ja, uwielbiają je w mojej rodzinie i uwielbiają je moi przyjaciele:) Jest pyszne, rabarbarowo-truskawkowe, lekko kwaskowe i wilgotne:) Zresztą owoce w cieście kruchym... przecież to jedna z najpyszniejszych przyjemności w naszym życiu:)


Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej;
  • 4 żółtka;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • 250 g masła roztopionego i schłodzonego;
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej;

Wykonanie:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać żółtka, śmietanę, cukier waniliowy i roztopione masło, wszystko razem zgnieść na gładkie ciasto. 1/4 część ciasta zamrozić, resztę schłodzić w lodówce min. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować i wyłożyć do prostokątnej formy ( 28x35cm). Ciasto posmarować surowym białkiem i delikatnie posypać bułką tartą (nie koniecznie).


Składniki na nadzienie owocowe:
  • 1 kg truskawek;
  • 0,5 kg rabarbaru;
  • 1 cukier waniliowy, 
  • 1 budyń śmietankowy;
  • około 6 łyżek cukru;

Wykonanie:
Rabarbar i truskawki umyć. Rabarbar obrać ze skórki i pokroić na kawałki o długości 1 cm. Truskawki obrać z szypułek. Rabarbar wyłożyć na przygotowane ciasto, na to wyłożyć truskawki, posypać cukrem waniliowym i cukrem kryształem, na końcu posypać budyniem w proszku.


Składniki na pianę:
  • 4 białka;
  • 1 szklanka cukru kryształu;
  • 1 kisiel żurawinowy (lub inny);

Wykonanie:
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier kryształ i ubijać, aż piana będzie błyszcząca. Na końcu dodać kisiel i wymieszać.
Pianę wyłożyć na przygotowane owoce. Na pianę zetrzeć zamrożone ciasto na tarce o grubych oczkach. Ciasto piec około 1 godziny w 180 st.C na lekko złoty kolor.

7 komentarzy:

  1. wygląda niesamowicie:) to prawda, kruche ciacho i kwaskowe owoce nie mają sobie równych!

    OdpowiedzUsuń
  2. Alinko, ciasto wygląda po prostu bosko! Cudowne.
    Bardzo lubię połączenie rabarbaru i truskawek. Coś wspaniałego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie wygląda, jak tak mysle to nie jadłam chyba połączenia truskawek z rabarbarem

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wspaniale ........... o smaku chwilowo nie chcę myśleć :) Czy mrożone truskawki można tu użyć.? U nas już po sezonie....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nigdy nie próbowałam, ale myślę, że można:)

      Usuń
  5. Świetne połączenie Alinko:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rabarbar i truskawka to idealna para. Ciacho na pewno jest pyszne :}

    OdpowiedzUsuń