sobota, 5 maja 2012

Ciasto biszkoptowe z truskawkami



To ciasto to nie lada smakołyk dla dzieci i małych i dużych:)






Składniki na biszkopt:
  • 6 jaj;
  • 1 szklanka cukru kryształu;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 czubata szklanka mąki pszennej;
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

Wykonanie:
Białka jaj oddzielić od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Dodać cukier waniliowy i cukier kryształ i ubijać do czasu aż piana będzie lśniąca i gładka. Następnie dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i znowu delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do prostokątnej formy wyłożonej pergaminem. Piec w temperaturze 180 st.C około 30 minut. Upieczony biszkopt wystudzić. Zimny przekroić na dwa blaty.
 

Składniki na masę piankową:
  • 500 ml śmietanki 30%;
  • 2 śmietany w proszku "Śnieżka";
  • 1 cukier waniliowy;
  • 2 łyżki cukru;
  • 3 serki homogenizowane waniliowe (3x125g);
  • 3 galaretki truskawkowe;
  • 0,5 szklanki zmiksowanych truskawek;
  • 1 szklanka pokrojonych truskawek;
 Wykonanie:
Schłodzoną śmietankę lekko ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Ubijając śmietanę dosypywać "Śnieżki" i całość ubić na sztywno. Następnie, cały czas miksując dodawać kolejno serki homogenizowane, zmiksowane truskawki i rozrobione w 3/4 szklanki gorącej wody i schłodzone lekko galaretki. Na końcu dodać pokrojone truskawki i delikatnie masę zamieszać. Gotowym kremem przełożyć biszkopt. Wierzch ciasta posmarować lekko kremem.


Dodatkowo:
  • truskawki do dekoracji;
  • 1 galaretka truskawkowa;
Wierzch ciasta udekorować truskawkami i polać tężejącą galaretką truskawkową.


Moje uwagi:
Biszkopta najlepiej jest upiec dzień wcześniej. Taki biszkopt łatwiej się nam przekroi następnego dnia.

14 komentarzy:

  1. Rewelacja! Takie ciasta kocham latem, oj tak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś dla mnie! Uwielbiam ciasta z truskawkami!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię takiego biszkopta z masą owocową. Wygląda pysznie!:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A jak rozrobic galaretki? Tak jak w przepisie? Mnie masa wyszła bardzo rzadka:/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Włóż do lodówki, powinno się ściąć. Nie patrzyłam dawno na ten przepis, bo robię to ciasto z pamięci, ale ja metodą prób i błędów zostałam na 3/4 szklanki wody:) W przepisie już dopisałam. Przepraszam za moje gapiostwo.

      Usuń
  5. Wygląda pysznie już wiem co mam zrobić niedługo:)

    OdpowiedzUsuń
  6. kiedyś robiłam to ciasto wszystkim bardzo smakowało...jest rewelacyjne...ale zgubiłam ten przepis :( na szczęście po kilku godzinach przegladania przepisów na ciasta z truskawkami wreszcie go znalazłam :):):):):) pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. 3 galaretki razem w 3/4 szklance wody, czy każdą oddzialnie?

    OdpowiedzUsuń
  8. Truskawki mogą być mrożone, takie z paczki?

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy galaretki 3 sztuki wymieszać w 3/4 wodzie gorącej i dodatkowo jedna do dekoracji?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 3 galaretki w 3/4 szklanki wody, na wierzch ciasta oddzielna galaretka (tak jak pisze w przepisie)

      Usuń