Pyszna!!! Babkę tę piekę na każde święta wielkanocne i moje koleżanki też... To chyba nie muszę więcej pisać na temat tego wypieku:)
Zamiast babki możesz upiec z tego przepisu mnóstwo pysznych babeczek:)
Składniki:
- 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej;
- 2 szklanki cukru kryształu;
- 25 dkg margaryny (używam "Kasię");
- 15 łyżek oleju;
- 10 łyżek adwokata;
- 6 jajek;
- 2 cukry waniliowe;
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 2 łyżki wody;
- 2 łyżki posiekanych migdałów;
Wykonanie:
Margarynę,
olej, alkohol, cukier kryształ i cukry waniliowe oraz 2 łyżki wody
gotować 10 minut na małym ogniu. Masę przestudzić i wymieszać z
żółtkami, odlać 1/2 szklanki masy (na polewę), do reszty dodać mąkę i
proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do
masy, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do foremek muffinkowych lub
formy babkowej (uprzednio wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką
tartą), piec w temperaturze 180oC: babeczki około 25 minut, a babkę około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
Gorącą
babkę posmarować pozostałą masą i posypać migdałami.
Babeczek nie polewałam polewą, a i tak były dobre:)
Znam ją ....w zeszłym roku upiekłam ją po raz pierwszy i teraz często gości na naszym stole:)
OdpowiedzUsuńYouг style is гeally unique comрared tο othеr folks I've read stuff from. Thank you for posting when you've got the opрoгtunity,
OdpowiedzUsuńGuess I'll just book mark this page.
My page next page
Also visit my weblog - cuisinart ice cream maker
For thе reasоn that the aԁmіn of thiѕ wеbѕitе
OdpowiedzUsuńiѕ woгking, no uncегtaіnty very ѕhortlу іt will bе renowned, ԁue to its quality сontentѕ.
Lοoκ аt my site; idol lash review
Also see my webpage - keep reading
I ԁon't even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you aren't already ;) Chеeгs!
OdpowiedzUsuńmу homepage; ask restaurant vouchers
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń