wtorek, 6 marca 2012

Sernik na zimno



Przepyszny! Bardzo mi smakuje i gdyby nie wyrzuty sumienia, że znowu za dużo kalorii pochłaniam, to serniczka tego jadła bym i jadła...:)





Składniki:
  • 1/2 kg sera tłustego lub półtłustego ( 2 razy mielonego);
  • 2 całe jajka;
  • 1 żółtko;
  • 12,5 dkg masła;
  • 1 szklanka cukru pudru;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 1 łyżka żelatyny;
  • 1 szklanka mleka;
  • rodzynki;
  • 1 galaretka;

Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Cały czas ucierając dodawać kolejno żółtko i jajka. Następnie dodać zmielony ser. Mleko podgrzać, rozpuścić w nim żelatynę i przestudzić. Przestudzone mleko dodać do masy serowej cały czas mieszając, na końcu dodać sparzone rodzynki. Masę wylać do wyłożonej folią tortownicy o średnicy 22 cm, odstawić do stężenia. Na stężoną masę serową wylać tężejącą galaretkę przygotowaną wg przepisu na opakowaniu.


Uwagi:
Sernik na zdjęciu przygotowałam w LILIANIE - formie z Tupperware. Oczywiście, jak ktoś woli to może serniczek przygotować na spodzie biszkoptowym lub na biszkoptach, a galaretką można zalać uprzednio ułożone na masie serowej owoce sezonowe. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz