sobota, 17 grudnia 2016

KOKOSOWY SERNIK KRÓLEWSKI



Pyszny, lekko kokosowy sernik. Polecam:)




Forma do pieczenia: 35 cm x 25 cm.

Składniki na ciasto kruche:

  • 250 g mąki pszennej;
  • 120 g zimnego masła;
  • 100 g cukru pudru;
  • 1 łyżka smalcu (można pominąć, smalec jednak nadaje ciastu kruchości);
  • 1 żółtko;
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 12% lub 18%;
  • 1,5 łyżki kakao;
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia;


Wszystkie sypkie składniki przesiać przez sito, dodać masło i smalec, dobrze posiekać razem z sypkimi produktami. Następnie dodać żółtko i śmietanę, szybko zagnieść ciasto, uformować w kulę i zawinąć w folię spożywczą, spłaszczyć. Ciasto włożyć do zamrażarki na około 2 godziny.
Składniki na ciasto można zmiksować w malakserze.


Składniki na masę serową:

  • 1,20 kg tłustego lub półtłustego sera białego (zmielonego dwukrotnie);
  • 6 jajek;
  • 120 g masła;
  • 1,5 szklanki cukru pudru;
  • 300 ml śmietanki kokosowej (lub tłustego mleka kokosowego);
  • 120 g wiórków kokosowych;
  • 2,5 łyżki mąki pszennej;
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej;
  • 1,5 łyżki likieru kokosowego lub 1 łyżeczka aromatu kokosowego;

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

 Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Dodawać po łyżce twarogu cały czas miksując na wolniejszych obrotach miksera. Następnie dodać całe jajka i zmiksować. Na sam koniec wmiksować śmietankę kokosową lub mleczko kokosowe, wiórki kokosowe, obie mąki i likier lub aromat kokosowy.
Połowę zamrożonego ciasta zetrzeć na tarce o grubych oczkach na dno wyłożonej papierem formy, na to wylać masę serową, następnie na wierzch zetrzeć drugą część ciasta.
Piec około 70 minut w temperaturze 160℃. Wystudzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie schłodzić.
Przed podaniem można oprószyć wiórkami kokosowymi lub polać polewą czekoladową.

Pychotka!:)

Źródło przepisu: Moje wypieki






4 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham serniki pod wszelkimi postaciami, jednak chyba wolę te zdrowsze, ale od czasu do czasu dlaczego nie. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Mleczko kokosowe dodać płynne? Czy schłodzoną twardą część. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń