sobota, 25 października 2014

Fantazyjna rolada owocowa




Taka inna, finezyjna...:) Zawsze to coś innego i ciekawego na stole podane do kawki. Polecam:)





Składniki na formę o wym: 42 x 37 cm:

Ciasto kakaowe:
  • 4 jajka;
  • 0,75 szklanki cukru kryształu;
  • 1 czubata łyżka kakao;
  • 0,75 szklanki mąki pszennej;
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia;

Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać cukier kryształ i ubijać, aż piana będzie gładka i lśniąca. Następnie dodać żółtka, lekko wymieszać, dodać przesiane przez sito: mąkę, proszek do pieczenia i kakao i ponownie delikatnie wszystkie składniki wymieszać. Ciasto wylać na wyłożoną papierem do pieczenia formę, równomiernie rozprowadzić na całej blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 190 st.C około 12-15 minut.
Po upieczeniu gorące ciasto wyłożyć na lnianą ściereczkę posypaną delikatnie cukrem kryształem i razem ze ściereczką zwinąć ciasto w roladę. Odstawić do całkowitego wystudzenia.


Ciasto zielone:
  • 4 jajka;
  • 0,75 szklanki cukru kryształu;
  • 0,75 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka;
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
  • kilka kropli barwnika spożywczego zielonego lub 1 łyżka herbaty matcha;

Przy wykonaniu ciasta zielonego postępujemy identycznie jak przy cieście kakaowym.


Masa śmietanowa:
  • 300 ml śmietany 30%;
  • 2 łyżki cukru kryształu;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 500 g serka mascarpone;
  • owoce (u mnie brzoskwinie z puszki);

Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno razem z cukrem kryształem i cukrem waniliowym, następnie dodać serek mascarpone i wszystko razem wymieszać mikserem do momentu, aż masa zgęstnieje.
Owoce pokroić w kostkę (jeżeli tego potrzebują:))


Przełożenie ciasta:
Wystudzone biszkopty delikatnie rozwinąć i pokroić na paski o szerokości mniej więcej 4 cm. Następnie paski przepleść ze sobą  na przemiennie kolorami (postępować jak przy plecieniu koszyka:)). Przygotowane w ten sposób ciasto można delikatnie nasączyć, np. sokiem z brzoskwiń, wyłożyć krem, delikatnie rozsmarować równą warstwą. Na krem wyłożyć owoce i zwinąć ciasto w roladę (można pomagać sobie ściereczką, na której leży ciasto). Ciasto można zawinąć szczelnie w folię spożywczą lub aluminiową i włożyć do lodówki by dobrze stężało.


Na zdjęciu poniżej ciasto przygotowane do przełożenia kremem:



W jaki sposób przygotować roladę możesz podpatrzeć na tym blogu. Koleżanka ciasto barwiła sokiem ze szpinaku.




czwartek, 16 października 2014

Gulasz z fasolki szparagowej




Mega pyszne danie! Lekkie, smaczne i pożywne! Gotowałam je już kilka razy i ciągle mi smakuje:) Danie jest podobne do leczo, ale zupełnie inne. Najbardziej smakuje mi podane z makaronem. Przepis znalazłam na blogu "Uwaga Babcia Gotuje", tam też możecie zobaczyć filmik autorki przepisu, na którym podglądniecie jak taki gulasz przygotować. Polecam!





Składniki:
  • 700 g fasolki szparagowej (żółtej lub zielonej);
  • 500 g dobrej kiełbasy;
  • około 700 g papryki (żółta, zielona, czerwona);
  • 1 duża cebula;
  • 300 g pomidorów;
  • 6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju;
  • 5 łyżek śmietany kwaśnej;
  • sól, pieprz, pieprz cayenne do smaku;


Fasolkę szparagową oczyścić, odciąć końcówki i jeżeli ma włókna wzdłuż zrośnięcia to należy je zdjąć. Tak oczyszczoną fasolkę pokroić na kawałki o długości około 3 cm i dokładnie wypłukać pod strumieniem bieżącej wody.Fasolkę wrzucić do lekko posolonej gotującej się wody i gotować około 3 minut. Następnie odcedzić i przelać zimną wodą.
Pomidory obrać ze skórki i pokroić w nie za dużą kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Umytą paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i białe błonki i pokroić w paski o długości około 5 cm. Kiełbasę obrać ze skórki, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półplasterki.
W dużej patelni lub rondlu rozgrzać olej i poddusić na nim cebulę, dodać paprykę i fasolkę i dusić wszystko razem przez około 15 minut. Następnie dodać pomidory i kiełbasę, dokładnie wymieszać i dusić pod przykryciem przez kolejne 25 minut. Po tym czasie dodać śmietanę, doprawić solą, pieprzem i delikatnie pieprzem cayenne, wymieszać.Sprawdzić smak potrawy i ewentualnie jeszcze doprawić.