Różnorodność smaków..., do tego bardzo kolorowo i apetycznie na talerzu i to wszystko w jednym kawałku ciasta. Smak maliny i ajerkoniaku to doskonałe połączenie:) I chociaż sporo pracy trzeba włożyć w przygotowanie tego ciasta, to wierzcie mi, warto:) Polecam, bo zachwyci Waszych gości:)
Składniki na ciasto kruche:
- 3 jajka;
- 1,5 szklanki mąki pszennej;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 0,5 szklanki cukru;
- 1 cukier waniliowy;
- 125 g masła lub margaryny (u mnie masło);
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito, dodać cukier waniliowy i wymieszać. Do sypkich składników dodać zimne masło lub margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto w zwartą kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i wyłożyć razem z papierem na spód formy o wymiarach 23cm x 33 cm. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego do 180℃ piekarnika. Piec około 15 minut na jasno złoty kolor.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i nadal ubijać do uzyskania gładkiej i lśniącej piany. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Pianę wyłożyć na podpieczony gorący spód ciasta i piec przez kolejne 15 minut w temperaturze 180℃. Upieczony kruchy spód wystudzić.
Składniki na mus malinowy:
- 1 kg malin świeżych lub mrożonych;
- 1 galaretka malinowa;
- 2 łyżeczki żelatyny;
- 1/3 szklanki cukru kryształu;
Maliny zmiksować przy pomocy blendera, wsypać cukier i zagotować. Do gorących malin dodać galaretkę i żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia się galaretki (już nie gotować!). Gotowy mus odstawić w chłodne miejsce, by przestygł i delikatnie stężał.
Składniki na krem ajerkoniakowy:
- 500 ml mleka;
- 1 budyń śmietankowy (na 1/2 l mleka);
- 1 łyżka mąki pszennej;
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej;
- 3 łyżki cukru kryształu;
- 200 g masła;
- 150 ml ajerkoniaku;
450 ml mleka zagotować z cukrem kryształem. Do pozostałego mleka (50 ml) dodać budyń i mąki i dokładnie wszystko razem wymieszać. Mieszankę wlać do gotującego się mleka, cały czas mieszając gotować przez około 2 minuty. Ugotowany budyń wystudzić.
Masło utrzeć na puch i cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu. Na koniec do kremu, cały czas miksując dodawać powoli ajerkoniak.
Dodatkowe składniki:
- 250 g herbatników;
- 250 ml śmietanki 30%;
- 1 galaretka malinowa;
- 50 g startej mlecznej czekolady;
Na wystudzone kruche ciasto z bezą wyłożyć tężejący mus malinowy, przykryć warstwą herbatników. Na herbatniki wyłożyć krem ajerkoniakowy, który należy przykryć kolejną warstwą herbatników.
Galaretkę malinową rozpuścić w 1 szklance bardzo gorącej wody, przestudzić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno i nadal ubijając powoli wlewać mocno schłodzoną (ale nadal płynną) galaretkę. Masę wyłożyć na wierzch ciasta i schłodzić w lodówce.
Na koniec ciasto posypać startą czekoladą.
- U mnie: przed wyłożeniem herbatników moczyłam je krótko w ajerkoniaku.